Протест с маски за Хелоуин в Хонконг

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ, за да разпръсне маскирани демонстранти. В страната е в сила забрана за носенето на маски, но демонстрантите я нарушиха, използвайки като повод Хелоуин.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
преди 4 месеци
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Десетки демонстранти, облечени специално за Хелоуин, се събраха в район на Хонконг, където има множество луксозни клубове, както и на една от основните артерии към пристанището.

По този начин те не спазиха забраната за носенето на маски. Чуваха се скандирания "Върнете ни Хелоуин". Някои бяха избрали да се маскират като герои от филми, отправяйки по този начин своите послания.

Протестиращ: Във филма Жокерът е психично болен. Нещо подобно е и в Хонконг. Хората са болни, но бяха потискани твърде дълго. Законът за екстрадицията събуди гражданите да покажат другото си лице.
Протестираща: Филмова реплика казва, че под маската не се крие само плът, a има и дух. Това важи и тук. Хората в Хонконг няма да се поддадат на този нелеп закон.

Вече пет месеца протестиращите са по улиците на китайския специален административен район. Антиправителствените протести избухнаха, след като властите опитаха да прокарат закон, позволяващ екстрадирането на хора в Китай, за да бъдат съдени за престъпления.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени