НОВИНИ

Протест срещу директорката на Националната художествена гимназия в Сливен

Бивши възпитаници на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен организираха протестен хепънинг. Те подкрепиха своите преподаватели, които искат оставката на директорката Пенка Кушкиева и заявяват, че няма да допуснат тя отново да заеме директорския пост. В момента учителите протестират все още символично, но ще преминат към ефективни действия и са готови дори да провалят и учебната година, ако исканията им не бъдат чути.

bnt avatar logo
от Диана Иванова
20:36, 21.03.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Бившите възпитаници на гимназията направиха художествена инсталация с черни ленти на оградата на училището, в която преплетоха протестни послания, а за символ на проявата избраха обрасла в паяжини камбана. В знак на протест те завързаха очите на паметника на патрона на училището.

Виолета Гицова: За да не вижда какво се случва, каква е съдбата на гимназията след управлението на госпожа Пенка Кушкиева.

Благовеста Желязкова: Познаваме техния професионализъм и като художници, и като преподаватели и имаме основанието да вярваме на тяхната позиция.

Пенка Кушкиева управлява училището през последните 5 години и отново е спечелила конкурса, но колегите й са категорични, че няма да я допуснат отново на директорския пост. Те я обвиняват в еднолично управление и в нарушения.

Стефко Кънев, преподавател по рисуване: Тя си решава по нейн начин.
Александър Дойчинов, преподавател по иконопис: Не се пишат отсъствия, за да се пращат нагоре качествени доклади, което веднага срива доверието в присъстващите ученици. ...Завишаване на оценките пак в този план, за да бъде престижно, а това е една неистина. Неистината води след себе си трагедии.

Директорката заяви, че досега екипът я е приемал, но напрежението е започнало по време на конкурса, защото преподавателите са имали друг фаворит.

Пенка Кушкиева, директор на Национална художествена гимназия - Сливен: Това е голям натиск и аз мисля, че е именно за да се откажа от първото място и постът да заеме вторият кандидат. ... Трудно ме приеха в самото начало, аз си наложих моите методи, моята стратегия, но пък мога да кажа, че всичко е било за добруването на гимназията и наистина много упорито работихме за приема.

Пенка Кушкиева все още не е подписала договор за новото назначение. Тя твърди, че ще изчака резултатите от Министерството на културата и тогава ще реши какво ще предприеме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Концесията на стадиона в Разград ще се забави
Концесията на стадиона в Разград ще се забави
Увеличават часове по писмена култура заради неграмотни студенти
Увеличават часове по писмена култура заради неграмотни студенти