НОВИНИ

Активисти събират вратовръзки за косовския премиер в знак на протест

Оградата пред сградата на правителството в Косово бе окичена със стотици вратовръзки. По този начин граждани протестираха срещу двойното увеличение на заплатата на премиера на страната.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:45, 27.12.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Символичен, но необичаен протест в Прищина. 224 вратовръзки бяха окачени пред сградата на косовското правителство. Те бяха събрани след призив на неправителствена организация в социалните мрежи. А поводът бе решение на кабинета да увеличи заплатата на министър-председателя Рамуш Харадинай. Миналата седмица бе гласувано тя да скочи от 1500 на 2950 евро. В телевизионно интервю премиерът обясни, че парите му трябват за "нови вратовръзки и ризи".

Кущрим Мехмети от базираната в САЩ неправителствената организация "Зад стените": Преди седмица министър-председателят каза, че се нуждае от увеличение на заплатата. Една от причините - за да си купува нови вратовръзки и ризи. Ние като неправителствена организация решихме да му помогнем и организирахме кампания в социалните мрежи. В съобщението приканихме всички добри хора да изпратят вратовръзки или ризи като подарък на премиера. До момента събрахме 224 вратовръзки, но нашата цел е броят им да достигне 365, за да има различна за всяко събитие.

Минималното заплащане на висшите кадри в Косово е около 680 евро, а средната работна заплата - 501 евро на месец. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и е една от най-бедните европейски страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Желязната църква в Истанбул посреща Стефановден реставрирана
Желязната църква в Истанбул посреща Стефановден реставрирана
Художник от Сатовча превръща пясъка в изкуство
Художник от Сатовча превръща пясъка в изкуство