НОВИНИ

Протест срещу погребването на останките на Франко в катедрала в Мадрид

Многохиляден протестен марш се проведе в Мадрид заради плановете тленните останки на бившия военен диктатор Франсиско Франко да бъдат преместени от монумента Долината на падналите в катедралата "Света Богородица от Алмудена" в испанската столица.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
21:08, 26.10.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

"Вън престъпникът от катедралата!" и "Мадрид без Франко и франкизъм" гласяха част от лозунгите на протестиращите. Те одобряват решението на парламента бившият диктатор да бъде ексхумиран от мемориала Долината на падналите в испанската гражданска война, който е на 50-на километра извън столицата. Но са против намеренията на наследниците на Франко той да бъде препогребан в катедралата - в семейна крипта.

Рамон Фернандес, адвокат: Държавата не бива вече да поддържа мавзолей на един диктатор. Той трябва да бъде махнат от там. Но ще е срамота, ако попадне в центъра на Мадрид.
Горгонио Фереро, бивш политзатворник: Ако зависеше от мен, щях да го хвърля в някоя канавка.

Решението на испанския парламент е починалият преди 43 години диктатор да бъде ексхумиран до края на тази година от мястото, където са погребани и хиляди негови жертви. Но политическо решение къде да бъде или къде не бива да бъде препогребан Франко не е взето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветанов: Цикъл от избори не решава проблемите, а само ги отлага и размива
Цветанов: Цикъл от избори не решава проблемите, а само ги отлага и размива
Проект на ЕК предлага стаж в областта на новите технологии
Проект на ЕК предлага стаж в областта на новите технологии