НОВИНИ

Протест срещу разрушаването на храм в село Чернозем

Миряни протестираха срещу пловдивския митрополит Николай пред рушащата се църква в село Черноземен. През 2013 година митрополитът отказа да подпише европейското финансиране за реставрация на храма, който от години е в окаяно състояние. Спечелените 700 хиляди лева бяха загубени. Храмът не бе ремонтиран, а преди броени дни църковният навес рухна.

bnt avatar logo
от БНТ
13:17, 24.07.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Отменена бе литургията, която Пловдивската митрополия бе обявила за днешния ден. От там бяха призовали свещеници от цялата епархия да дойдат на службата, след което да разчистят отломките, за да подготвят храма за евентуален ремонт. Но по заповед на министъра на културата достъпът до храма бе забранен.

Тоня Христозова, кмет на село Черноземен: "Очакваме Министерството на културата да си направи утре проверката. Да се надяваме, че проектът, който вкарахме по бедствия и аварии, комисията дано да бъде благосклонна към това, което се случва".

Към жителите на село Черноземен се присъединиха миряни от Асеновград, където скоро също имаше протести срещу пловдивския митрополит - заради назначение на сина на архиерейския наместник за свещеник в един от храмовете, в който хората обичаха и ценяха дългогодишния свещенослужител.

"Съпричастността ни доведе тук в това село, болките техните, да я слеем заедно и дано тази обща болка да се слее в едно и да дойде правдата".

Хората споделиха недоумението си от действията на пловдивската митрополия и отказа от европейско финансиране за храма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов с важни срещи в Държавния департамент
Даниел Митов с важни срещи в Държавния департамент
Делфините - най-атрактивните обитатели на Черно море
Делфините - най-атрактивните обитатели на Черно море