Протест срещу разширяването на платените зони за паркиране в София

В София граждани организираха протест срещу разширяване на зоните и удължаване на работното време за платено паркиране в столицата. Протестът продължи от 10 до 12 часа пред Столична община. Протестиращите очакваха отговор от управляващите, но никой не дойде да чуе притесненията им.

Мина Петрова
от Мина Петрова
преди 2 години
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Според кмета на район Лозенец въвеждането на зоната за платено паркиране в Средец и Лозенец е необходимо за живеещите в тези квартали.

Любомир Дреков, кмет на район „Лозенец“: В район ;„Лозенец“, особено долната му част, съществува сериозен проблем с неправилното паркиране. Всички тротоари бяха заети от автомобили. Единственото кардинално решение, което можеше да бъде приложено беше именно да включим тази част на Лозенец в зоната за платено почасово паркиране, именно зелена зона.

Позицията на недоволните граждани - защо регулацията винаги трябва да е платена?

Христо Антонов, организатор на протеста: Първо това е задължение на общината, ние плащаме достатъчно данъци, за да има някакъв ред. Също така е задължение на КАТ, които също трябва да санкционират неправилно спрените коли, а сега изведнъж се оказва, че ако не плащаш няма ред, а ако започнеш да плащаш закони има.
Зафир Зарков, общински съветник, ГЕРБ: Всичката тази дейност е свързана и е съпътствана със значителни разходи. Знаете че всъщност се обособяват местата за паркиране, всичко се разчертава, в последствие трябва анти-паркинг колчета да бъдат монтирани.
Иван Таков, общински съветник, БСП: Идеята беше парите от паркиране на столичани да се използват за направата на паркинги. Не е идеята цяла София да се превърне в един голям платен паркинг, а идеята е автомобилите да се свалят от тротоарите и от уличните платна и да влязат в тези паркинги. До момента знаете ли колко паркинги има изградени от ЦМГ? Нула.
Момчил Куцеров: Естествено, че няма да ни вземат на сериозно.
Марина Проданова: Аз бях тук 2012 - 2013 година, когато при нас слагаха зони.

Недоволните граждани протестираха в продължение на два часа. Те са категорични - трябва да се отменни влизането в сила на зоната за платено паркиране, докато не бъдат чути от управляващите и трябва да бъдат предложени и други алтернативи на платените зони за паркиране, защото колите няма да изчезнат, а зоните за платено паркиране са достатъчно на брой.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени