COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Протест срещу случаи на тормоз в детски градини

Днес в Бургас беше даден старт на серия от протести на родители срещу случайте на насилие в детските градини. Организатори са сдружението "Бургаски майки" и Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Идеята за кампанията се зародила след като в социалните мрежи беше публикувано скандалното видео от детска градина „Брезичка", на което със скрита камера е записано как учителки тормозят и малтретират 5 годишни деца.

от Веселин Григоров
20:19, 10.02.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Родители заедно с децата си се включиха в днешният протест пред сградата на Община Бургас. Камери в детските градини, по-малко деца в групите и мандатност на директорите са основните искания на протестиращите.

Васил Николов- Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система-"Ние искаме при един сигнал, при едно нарушение, да бъде направена справка с това видеонаблюдение, защото да не се оказваме в ситуацията- думата на едно малко дете срещу думата на един възрастен."

Според протестиращите много от учителите подкрепят видеонаблюдението и това са педагози, които няма какво да крият. Тези които са против са възпитатели като тези от видеоклипа , когато тези нямат какво да крият. Тези, които няма от какво да се притесняват- те са за видеонаблюдението. Според родителите учителите трябва да получават по-високи заплати, а броят на децата в групите трябва да се намали драстично. Това сочат и данните на интернет анкета, казаха организаторите.

Таня Стоянова-"Бургаски майки"-организатор-"Пусната е анкета във фейсбук група, която ще бъде предложена още в понеделник в Община Бургас, които се надявам искрено да бъдат разгледани."

Протестиращите настояват всички, които имат отношение към скандалния видеоклип в група "Мики Маус" да получат наказания.

Детелина Ганева-майка-" Ние сме от Банево, в нашата детска градина досега, слава Богу, е нямало такива и се надяваме и занапред да няма, но това което се случи в "Брезичка", не е малко. Плюс това много хора се надяваха да има не да напускат сами, ами да има дисциплинарни уволнения. Това е недопустимо."

Бургаската прокуратура е образувала досъдебно производство по случая и в момента тече разследване. Утре протест ще има и във Варна, и Плевен.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Неуспешен опит за изстрелване на ракета за спътници
Неуспешен опит за изстрелване на ракета за спътници
Парк-музеят „Владислав Варненчик“ подготвя образователни програми
Парк-музеят „Владислав Варненчик“ подготвя образователни програми