НОВИНИ

Протест срещу закриването на пожарната служба в Пампорово

Местна власт, хотелиери и работещи в Пампорово излязоха на протест срещу закриването на пожарната служба в курорта. Според протестиращите постоянното дежурство на пожарните екипи в Пампорово е необходимо за сигурността на туристите. Пожарната, освен това, обслужва и района на близките села Проглед, Широка лъка, Гела.Времето за реакция при евентуален инцидент на екипи от Смолян или Чепеларе би било двойно и тройно, категорични са недоволните.

bnt avatar logo
от БНТ
16:15, 02.10.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Недопустимо е национален курорт като Пампорово да остане без пожарна служба, категорични бяха протестиращите.

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: В един момент ние се отказваме от една услуга, която е гарантирана за туристите и то в началото на зимния сезон. Ами сега, дано не чуят туроператорите, рискуваме от отказвания от заявки и резервации.

Според плановете на вътрешното министерство, Пампорово ще се обслужва от пожарните екипи в Смолян и Чепеларе. Изчисленията сочели, че пътуването им до курорта е между 7 и 12 минути. През зимата обаче времето за реакция се увеличава двойно и тройно, заявиха излезлите на протеста.

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Представете си хотел с 400 туриста, пълен, в навечерието на Нова година, това не искам и да си го помислям, и ако трябва да чакаме пожарна от Смолян или от Чепеларе.

Службата в Пампорово освен курорта обслужва и района на близките села. Хората там също са категорично против закриването ѝ.

Георги Георгиев, кмет на с. Стойките: Ние имаме 20 хиляди декара частна гора, разчитаме на тия момчета, на тая служба, винаги са се справяли безупречно, не бихме позволили да се случи това нещо без да ни е посочена алтернатива.

Хотелиерите казаха, че дежурствата на пожарните екипи в курорта са необходими заради сигурността на туристите.

Николай Рагин, хотелиер: В зимния сезон над 15 хиляди легла имаме в комплекса, което практически е един голям риск в случай на някой инцидент.

От бранша прогнозираха още, че заради закриването на пожарната може да има отлив на туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на бившия директор на полицията в Добрич
Повдигнаха обвинение на бившия директор на полицията в Добрич
Близо 400 000 зрители са гледали Лили Иванова в Панорама
Близо 400 000 зрители са гледали Лили Иванова в "Панорама"