COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Протест в Хонгконг срещу възможността за екстрадиране на хора в Китай

Отново многохиляден протест в Хонгконг. Недоволството е срещу нов закон, който позволява екстрадирането от автономен Хонгконг в континентален Китай.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:43, 12.06.2019 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Хиляди протестиращи в Хонконг блокираха основни пътни артерии, водещи към Законодателния съвет, както и самия вход на институцията.

По този начин те попречиха да се състои второто четене на спорния законопроект за екстрадицията. Чрез него ще бъде възможно хора от Хонгконг да бъдат екстрадирани в Китай, за да бъдат съдени.

Протестиращите обаче се опасяват, че новото законодателство ще се използва от Пекин като инструмент за саморазправа с дисиденти и политически противници.

Самсон Чан, протестиращ: Има много начини да защитим Хонконг, можем да пеем, можем да танцуваме, да пляскаме с ръце.

Първият протест срещу текста се състоя в неделя и в него взеха участие над 1 млн. души. Стигна се и до сблъсъци с полицията.

Стела, протестираща: Отначало мислехме, че демонстрациите ще повлияят на правителството, но се оказа, че те не се интересуват от нашия глас. Това е наистина тъжно.

В проявите през последните часове участваха предимно студенти от местните университети, много от които бойкотираха учебните занятия. Стотици демонстранти прекараха нощта в центъра на града, въпреки проливния дъжд.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Световния ден срещу детския труд
Отбелязваме Световния ден срещу детския труд
20 години от разполагането на силите на КейФОР в Косово
20 години от разполагането на силите на КейФОР в Косово