НОВИНИ

Протест в Лондон в защита на Джулиан Асанж

Стотици хора, между които дизайнерката Вивиен Уестууд и басистът на Пинк Флойд Роджър Уотърс, се събраха в Лондон, за да протестират срещу екстрадицията на Джулиан Асанж и с искане той да бъде освободен, съобщава "Дейли мейл".

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:51, 22.02.2020
Чете се за: 01:44 мин.
По света
протест лондон защита джулиан асанж

Основателят на “Уикилийкс“ е задържан под стража в „Белмарш“ от миналия септември, където изтърпява 50-седмична присъда за нарушаване на условията по гаранцията му, докато е бил в еквадорското посолство в Лондон. Той влезе в сградата през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в сексуално насилие, които той винаги е отричал и които впоследствие бяха отхвърлени.

В САЩ 48-годишният Асанж ще се изправи срещу 18 обвинения, включително заговор за извършване на компютърна намеса, по време на публикуването на американски секретни съобщения преди десетилетие. Ако бъде признат за виновен, го грози присъда от 175 години затвор.

Сред събралите се протестиращи, 78-годишната госпожа Уестууд, носеше лента с надпис „Ангел“ на главата си. Сред тях също така бе и 58-годишния бивш гръцки министър на финансите Янис Варуфакис и 76-годишния основател на Пинк Флойд, Роджър Уотърс.

Двамата мъже се присъединиха към модната дизайнерка Уестууд, бащата на Асандж Джон Шиптън и настоящата редакторка на “Уикилийкс“ Кристин Храфнсон, издигайки банер, гласящ „Не екстрадирайте Асанж“.

Други лозунги по време на протеста гласяха „Журналистиката не е престъпление“, „Освободете Джулиан Асандж“ и „Истината ще ви освободи“, въпреки че на последния някои от думите са зачертани, така че гласи: „Истината ще ви вкара в затвора".

Бащата на Асандж, г-н Шиптън произнесе реч пред множеството на площада на Парламента. „Гледам към всички вас и виждам много познати лица сред множеството и пресата, които подкрепят Джулиан и ви благодаря! Представям пред вас неговата обич, благородство и силата на характера му след девет години. Всъщност, не разбирам защо Джулиан е в затвора.“ Той определи този акт като „произволно задържане“.

Много протестиращи носеха затворнически костюми и серия от маски, включително една, която изобразяваше президента на САЩ Доналд Тръмп.

Протестът идва след като канцлерът на лейбъристите в сянка Джон Макдонъл предизвика ярост сред еврейски групи, като сравни битката на Асандж за избягване на екстрадицията с тежкото положение на френски войник, фалшиво обвинен в държавна измяна от антисемити.

Макдонъл направи това изказване в четвъртък след като стана най-високо поставеният политик, посещавал Асанж в затвора в Лондон. Той описа опитите на САЩ да екстрадира австралиеца като „случая на Драйфус на нашата епоха - сравнение с френския офицер от 19 век Алфред Драйфус. Той е осъден за държавна измяна в процеса от 1895 г. по обвинения в държавна измяна, за които мнозина смятат, че са повдигнати срещу него, защото е евреин.

По-късно Драйфус е оневинен след дълга кампания с участието на интелектуалци като романиста Емил Зола, който пише пламенната статия „Аз обвинявам!“.

Под ръководството на Джеръми Корбин Лейбъристката партия бе обхваната от криза, предизвикана от антисемитизъм и забележките на Макдонъл предизвикаха яростна реакция.

Карън Полак, главен изпълнителен директор на Образователния тръст за Холокоста, каза: „Драйфус бе френски артилерийски офицер, лъжливо обвинен в държавна измяна, защото е евреин. Помислете и разберете как или защо Джон Макдонъл може да направи такова неподходящо сравнение със случая на Асанж.“

"Скандално, нелепо и толкова дълбоко обидно."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчева неделя
Слънчева неделя
Отличиха 4 идеи за Бизнес с кауза
Отличиха 4 идеи за "Бизнес с кауза"