COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Протест в Минск срещу обединяване на Беларус и Русия

Приблизително 1000 беларуси се присъединиха към демонстрация в събота срещу перспективата за по-тясно обединение с Русия. Управляващият от дълги години Александър Лукашенко се срещна с руския си колега Владимир Путин в Русия в събота, за да обсъди "ключови въпроси в нашите двустранни отношения, включително перспективите за задълбочаване на интеграцията", според Кремъл.

от БГНЕС
15:51, 07.12.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света
Протест в Минск срещу обединяване на Беларус и Русия

Разгневени от потенциалната сделка, тълпи от предимно млади беларуси се насочиха към правителствената централа в столицата Минск, носещи табели, които гласиха: „това не е интеграция, това е окупация“ и „президентът продава страната ни“.

Мнозина размахваха знамена на ЕС или тези на опозицията. Полицията бързо се намеси, за да наблюдава демонстрацията, но не извърши арести.

Бившата съветска република формира номинален съюз с Москва през 90-те години на миналия век с тясно търговско и военно сътрудничество, но се разразиха спекулациите, че Лукашенко възнамерява да постигне формално обединение на двете страни.

"Забранено е докосването до страната без разрешението на хората", заяви лидерът на опозицията Владимир Некляев.

Лукашенко, често наричан последния диктатор в Европа, многократно отрича твърденията и през ноември се оплаква, че Русия непрекъснато „промъква нови условия“ в споразумението, което се опитва да постигне.

Беларус, която не разполага с излаз на море, е между Полша, Украйна и Русия, и е един от основните съюзници на Москва в Европа, въпреки че отношенията често са напрегнати.

Около 49,9 процента от беларусите искат страната им да остане напълно независима от Москва, показва проучване на Минската академия на науките, публикувано тази седмица.

Привържениците на съюз със споделени политически институции наброяват 36 процента, а 7,7 процента искат пълно обединение, сочи проучването.

Топ 24
Най-четени
Десетки русенски села останаха без банкомати
Десетки русенски села останаха без банкомати
Къде се правят медалите за Нобеловите награди
Къде се правят медалите за Нобеловите награди