НОВИНИ

Протест в Рибново заради режим на водата

Над 400 домакинства от благоевградското село Рибново са на воден режим от седмица. Дългогодишният проблем и липсата на адекватни реакция от страна на местното ВиК дружество изкара хората на протест. Кметът Феим Иса каза в пряко включване в сутрешния блок на БНТ, че причините за проблема са няколко.Вижте и още в прякото включване на Ирина Николова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 08.01.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
Феим Иса, кмет на Рибново: Първо - ниските температури. Второ - липсата на поддръжка и на съоръженията от страна на ВиК. Тъй като за това нещо се изисква подготовка, тя не е направена, реагира се в последния момент, когато вече са налице проблемите. Опитваме се да въвеждаме някакъв режим, но при тези ниски температури е изключително опасен този режим, защото започват да гърмят водомери. Замръзват системите на хората. Проблемът е изключително сериозен.
;

И двата водоизтoчника, които захранват селото са замръзнали и водата не стига до домовете на хората. Местните жители вече няколко дни помагат на служителите на ВиК да разбият леда.

След проверка на място от водното дружество са установили, че замръзването се дължи на плиткото поставяне на тръбите - само на 2 см под повърхността на земята. Според кмета на селото проектът е бил изпълнен некачествено.

;

Заради проблема хората казаха, че им се налага всяка зима да подменят замръзналите и счупени водомери и тръби. Затова отказват вече да плащат на ВиК за водата, която ползват и настояват да се отделят от дружеството.

От ВиК - Благоевград казаха, че проблемът може трайно да се реши, като се изгради ново водохващане. Това ще осигури и по-добро качество на водата. Средствата, обаче трябва да бъдат осигурени от община Гърмен.


Вижте още в репортажа:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция готви нов закон за протестите
Франция готви нов закон за протестите
Росен Желязков за казуса с либийския кораб: Спорът е частно-правен
Росен Желязков за казуса с либийския кораб: Спорът е частно-правен