COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Протест в София срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Протест пред Съдебната палата в София срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Той се организира от "Правосъдие за всеки". Повече от Иво Никодимов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:17, 29.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

От Съдебната палата протестът стигна до т.нар "триъгълник на властта" - на Ларгото, където среща си дават Народното събрание, Министерският съвет и сградата на президентството. Недоволните от издигането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор казват, че основното нещо, което ги е подразнило, е фактът, че според тях в изявленията на Гешев той не зачита разделението на властите. Въпреки че в интервюто си пред БНТ Гешев каза, че разделението на властите според Конституцията и законите трябва да се спазва, но тогава когато е необходимо, те трябва да действат заедно.

Спас Митов: Главният прокурор на Републиката трябва да уважава Конституцията на Република България, в която ясно е записано, че има разделение на властите. И като прокурор той трябва ясно да знае, че не може да заплашва хора как да говорят и как да се държат преди да бъдат осъдени.
Бойко Димитров: С този протест се опитваме да покажем, че има не малко граждани, които са против номинацията и евентуалното избиране на прокурор Гешев за главен прокурор на Републиката. Всичките дела, които досега е водил нали, които са известни на обществеността, той не е постигнал особени успехи, а можем да кажем, че се е провалил.

От "Правосъдие за всеки" са внесли в НС предложение за изменения на Закона за съдебната власт, в които изменения предлагат кандидатури да могат да издигат и неправителствени организации, както и омбудсманът. "Правосъдие за всеки" нямат право на законодателна инициатива. Очевидно разчитат на това някой депутат да припознае тези предложения и да ги внесе като своя законодателна инициатива.

Днес протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор имаше и във Варна.

По-рано през деня правосъдният министър и самият Иван Гешев коментираха, че в едно демократично общество всеки има право да изразява своето мнение.

Топ 24
Най-четени
570 000 лв. за модернизацията на Клиниката по неврохирургия в болницата във Варна
570 000 лв. за модернизацията на Клиниката по неврохирургия в болницата във Варна
Президентът Радев се срещна с водещи китайски компании
Президентът Радев се срещна с водещи китайски компании