НОВИНИ

Протест в Спешна помощ заради недостиг на екипи

Спонтанен протест на работещи в Центъра за спешна помощ в София. Недоволството е породено от недостига на екипи и увеличаването на работата. Според директора на центъра д-р Георги Гелев в центъра не достигат близо 110 лекари, но той не вижда причина за протест.

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 12.10.2016 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
Още

След края на нощната смяна в Центъра за спешна медицинска помощ, ръководителят на екипа д-р Драгослава Балова подала молба за напускане. Затова част от работещите в него обявиха протест в нейна подкрепа. Като причина посочиха не ниските заплати, а отливът на лекари, недостигът на екипи, увеличаващата се на този фон работа и неправомерни, според тях, санкции. Протестиращите изпратиха и писмо до здравния министър Петър Москов. Той пък им отговори, че правителството изпълнява Концепцията за развитие на спешната помощ.

Д-р Петър Москов, министър на здравеопазването: Аз знам къде е основният проблем на работещите в Спешната помощ и той е свързан с липсата до този момент на ясен регламент затова що е то спешност. Възможно ли е на едно дежурство да има 200-300 повиквания, които в голямата си степен не са свързано със спешност.

Какви са проблемите на работещите в спешната помощ, екипът ни не успя да разбере от тях самите. Д-р Балова също отказа да застане пред нашата в камера.

По телефона тя обясни, че не е спала часове наред и затова няма физическа възможност за среща с журналисти. Директорът на спешния център Георги Гелев не отрече проблемите, но не намери основание за протест.

Д-р Георги Гелев, директор на ЦСМП - София: Казаха, че не достигат екипи, като че ли това изчерпа всичко. Но не казаха друго - че това съвпада с евентуалното наказание на д-р Балова. Да, така е, недостигат екипите. Днес са например 18. Би трябвало обаче да бъдат поне двойно.

От д-р Гелев научихме също,че близо час след молбата за напускане д-р Балова е подала друга,с която иска да се върне на работа. Дали ще я уважи, директорът на спешния център, все още не е решил.

Д-р Гелев потвърди, че има текучество на лекари и обясни, че през последните месеци 10 са напуснали, но толкова са и назначени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампанията „Be activе – даваме повече“ във Велико Търново
Кампанията „Be activе – даваме повече“ във Велико Търново
Крадци пируваха в дома на ограбената от тях жена в русенско село
Крадци пируваха в дома на ограбената от тях жена в русенско село