НОВИНИ

Протест заради баните в Овча купел и Горна баня затвори Околовръстното в София

Жители на Горна Баня и Овча купел в София, излязоха на протест с искане минералните бани в двата квартала да бъдат спешно ремонтирани. Те затвориха за кратко околовръстното шосе по обяд, като пропускаха само линейки и автобуси на градският транспорт.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
19:54, 01.04.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Първоначално протестиращите се събраха на площада пред минералната баня в Горна баня. Споделят, че са избрали днешния ден символично - защото на първи април се чества "денят на лъжата", а те са лъгани с години, че банята ще бъде ремонтирана и отново ще изпълнява функциите си.

Владимир Каравелов - Инициативен комитет "Горна Баня": Ние сме организирали протеста с много ясни искания - банята да бъде ремонтирана, а не със всякакви бюрократични спънки да се спира, за да продължава рушенето.
Бистра Карабонева: Ние сме "За" запазване на банята, такава, каквото си е била от 100 години, насам. Баня с минерална вода.

Минералната баня не работи от 1989-та. 28 години по-късно освен, че e полуразрушена, горе на покрива вече растат дървета.

След промените обществената до тогава баня заедно с тази в "Овча купел", преминават в активите на здравното министерство, и по-специално към Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. През последните две десетилетия има редица съдебни спорове за двата имота, докато се стига до решението от 2016-та година на Столичния общински съвет, баните да преминат под управлението Столичната община и по-специално на Регионалния исторически музей София. Идеята е, сградите да се превърнат в научни центрове, като парите, необходими за ремонт, да дойдат от европейски програми. Кметът на района Христина Семерджиева също подкрепи протестиращите.

Христина Семерджиев, кмет на район "Овча Купел": Банята я виждам само като възстановена сграда. И много важно е по-най бързият начин да бъде възстановена като сграда каквато е била, първоначално. Оттам насетне няма значение какви са функциите, за мен лично не е толкова важно. Те са наше национално богатство, те са наше културно историческо наследство и трябва да се възстановят баните задължително.

За Новинте на БНТ2 заместник-кметът по култура и образование Тодор Чобанов коментира, че ремонтът на сградите може да започне, след като те станат общински. През следващата седмица ще бъдат възстановени процедурите по прехвърляне на активите на двете бани на Столичната община, след като новото ръководство на болницата в "Овча купел" встъпи в длъжност. Общината стои зад идеята баните да запазят балнеоложките си функции, заедно с проектите за развитие на научна дейност върху свойствата на минералните води. Проекта за банята в "Овча купел" вече е спечелен и са осигурени 3 милиона лева за ремонта й. Преди да започнат каквито и да е дейности обаче ще се наложи архитектурно обследване, защото цялата документация и за двете сгради е изчезнала през годините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русе честваха православна Цветница и католически Великден врата до врата
В Русе честваха православна Цветница и католически Великден врата до врата
„Търси доброто“: Ученици от Русе подготвят благотворителни инициативи
„Търси доброто“: Ученици от Русе подготвят благотворителни инициативи