НОВИНИ

Жители на Перущица излизат на протест срещу драстичното увеличение на такса смет

Жителите на Перущица ще протестират в събота срещу драстичното увеличение на такса смет. С решение на общинския съвет таксата за битови отпадъци за 2018 година е повишена с 86 процента. Собствениците на имоти вече са получили известия с новите сметки, които смятат, че са непосилни за тях.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Димитър Димитров
11:30, 15.02.2018 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В Перущица живеят около 5000 жители, като близо половината от тях не плащат данъци, тъй като обитават незаконни постройки. Така данъчното бреме за останалите нараства.

Димитър Мишев: "20 години градът върви назад, останаха 5000 жители от тях 50% са роми, мръсотията на всякъде е безобразна."
Вера Пош: "За мен не е нормално да има едно 80% увеличение от днеска за утре, за мен тия неща трябва да стават постепенно и бавно. Аз съм тука искам да си изразя моята гражданска позиция. В крайна сметка имам дете, имаме внук. Искам да живеем в нормален град."
Недялка: "Моята бележка миналата година беше 120 лева за нашата къща тази година е 216 лева, това е положението. 6-7 лева имам данък за къщата, всичко останало е смет параса, това е положението за нас. Аз нямам желание да го плащам, защото, първо, нямаме възможност - финансова, да го платя, за един път трудно става."

От Община Перущица обясниха, че за да възстановят разходите за услугите, които се предлагат на гражданите по сметосъбиране и сметоизвозване. Общинският съвет е увеличил местните такси и данъци с решение от декември миналата година.

Магдалена Божкова - директор Финанси: "Тази година след натрупани доста неразплатени задължения в размер на 48 хиляди лева, се наложи това драстично вдигане на такса смет с цел разплащане на неразплатените задължения."

Сметището в квартал "Запад" се почиства периодично, но скоро боклуците се натрупват отново, допълниха от Общината. Очаква се на протеста в събота да участват стотици жители на Перущица. Те ще решат дали да обжалват пред административния съд вдигането на такса битови отпадъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Путин изпрати на Тръмп съболезнования заради трагедията във Флорида
​Путин изпрати на Тръмп съболезнования заради трагедията във Флорида
Жаблянов не вижда причина да подава оставка като зам.-председател на парламента
Жаблянов не вижда причина да подава оставка като зам.-председател на парламента