НОВИНИ

Протести и блокади в много градове на страната (ОБЗОР)

Близо пет часа остана затворен пътят за граничния пункт "Лесово", където се събраха протестиращи от Ямбол. Автомагистрала "Марица" също беше блокирана. С автопоход част от недоволните стигнаха до Свиленград. Макар че от полицията бяха подготвили кордон, който да спре множеството, движението по магистралата все пак беше спряно. В Югозападна България протестите блокираха граничен пункт "Кулата" и пътя за Банско. Сблъсъци имаше при блокадата на магистрала "Тракия" край Бургас. В Северозападна България - блокада на международния път Е-79 при Монтана и прохода "Петрохан". Русе и Варна също излязоха на протест.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:24, 18.11.2018
Чете се за: 04:18 мин.
У нас
СВИЛЕНГРАД

Протестиращите от Хасково тръгнаха с автошествие към магистрала "Марица". Кордон от полицаи обаче им попречи да продължат и ги отклони по стария път към Свиленград.

Малко след 12:00 часа протестиращи от няколко града се срещнаха на разклона за гръцката граница при ГКПП "Капитан Петко войвода" и продължиха пеша към магистрала "Марица".

- Трябва да има нещо ново, защото държавата ни умира.

Протестиращите успяха да преминат през блокадата на жандармерията, но сериозни сблъсъци нямаше. Полицаите свалиха щитовете и каските си, за което бяха поздравени с бурни овации от протестиращите. След около два часа движението по магистралата беше възстановено.

ЯМБОЛ

Два протеста срещу високите цени на горивата и за смяна на системата се проведоха в Ямбол. Близо пет часа остана затворен пътя за граничен пункт "Лесово".

Данаил Генчев: Искаме да се вдигне стандарта на живот в България. Разделихме се понеже за нас е по-важно да има протести на две различни места, отколкото на едно да се струпваме всички.

Вторият протест се насочи към автомагистрала Тракия където повече от час движението беше спряно.

Мустафа: Те са прави хората. Нямаме закони. Трябва да се оправят нещата. Тия хора на студа не излизат току така.

В късния следобед двата протеста се обединиха на пътя за граничен пункт "Лесово".

;
ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

На граничен пункт "Кулата" имаше сблъсъци между жандармерията и протестиращите, които блокираха международния път за Гърция. След близо два часа преговори движението беше освободено в късния следобед.

- Не са само цените цените на горивата, а въобще начина ни живот искаме да се подобри.

Жители на Банско и Разлог се обединиха срещу очакваното повишение цената на водата и заедно протестираха на пътя за зимните курорти. Имаше стълкновения между полицаи и протестиращи, движението беше спряно за около час, заради което се образуваха колони от чакащи автомобили в двете посоки.

- Ние тук имаме водата, извира отвсякъде. На какво основание ни вдигат цената на водата с 50% увеличение.

Протестиращи от Благоевград се опитаха да блокират и главния път Е-79, но полицаите ги спряха.

ПЛОВДИВ

Без блокади и проблеми с движението премина протестът в Пловдив. В шествията по големите булеварди в града за първи път се включиха и таксиметрови шофьори. Недоволните граждани се разграничиха от политически партии и движения.

Весела Колева, организатор на протеста в Пловдив: Нямам никакви партийни, политически или каквито и да е било интереси. Интересите ми са както на всички други - искаме нормален начин на живот.
Веселин Енчев, протестиращ от Пазарджик: Докато не започнем да виждаме, че нещо се променя в тази държава, няма да спрем. Горивата паднаха, да, но това не е фактор. Един даде оставка - не е фактор. Той е само един, а те са 240.

Според хората, организацията на протестите е с изцяло лични средства.

БУРГАС

В Бургас протестиращите поискаха не оставки, а смяна на системата и премахване на монополите и законите, които ги позволяват.

Те затвориха пътя към Бургас и отсечка към магистрала "Тракия" с възгласи "Оставка!". Колоната блокира и няколко от най-оживените улици в града.

;
МОНТАНА

В Монтана протестиращите изразиха недоволството си с автошествие. Те минаха през основни улици в града и блокираха международния път Е-79.

Ангел Начев: Просто не може да се живее тук! И ние възрастните с тия пенсии… Просто не знам тия нашите управници какво мислят и как мислят, да се махат! Да се махат!

Заради блокада и на прохода Петрохан, се образува километрична колона от автомобили.

Пламен Илиев, жител на Вършец: Както всички в цяла България и ние сме недоволни от начина на управление и като цяло искаме разпускане на този парламент. (0:51) „Просто положението е абсолютно нетърпимо, или ние тях или те нас!

До инциденти по време на протеста не се стигна.

РУСЕ

И днес русенци излязоха на протест, основно заради системното промишлено замърсяване на въздуха. Част от хората бяха с маски на лицето. Протестиращите настояват за обществено обсъждане на намерението на "Топлофикация - Русе" да изгаря битови отпадъци за добиване на енергия.

Протестът беше и срещу високите цени и лошия жизнен стандарт. Русенци се заканиха, че ако не бъдат чути, следващата неделя ще затворят пътя Русе - София.

ВАРНА

С автомобилно шествие започна протестът във Варна. Колите блокираха движението преди общината за няколко минути. Към тях се присъединиха други протестиращи без автомобили. Общото шествие премина през ключови точки на града и завърши пред Общината.

;
ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

С близо трикилометрово автошествие добруджанци протестираха днес. Колона, водена от мотористи, пристигна в Генерал Тошево, където се присъединиха още автомобили и заедно се отправиха към граничния пункт "Йовково". Затваряне на границата с Румъния нямаше.

Протестиращите настояват държавата да помисли и за малките общини, тъй като по думите им в тях работни места няма. Затова и младите хора търсят препитаняе в големите градове.

ШУМЕН 

Поредният протест в Шумен срещу високите цени на горивата, ниските заплати и ниския стандарт на живот блокира за два часа пътния възел "Белокопитово" от автомагистрала "Хемус". С блокадата те искат да накарат управляващите да разберат, че не могат да плащат европейските цени с ниските български заплати.

Призоваха и за бойкот на работодателите, които според тях умишлено държат заплатите ниски. Обвиниха управляващите, че за пенсионерите са намерили по 40 лева, а техните коледни добавки са в пъти по-високи.

Ирина Василева: Явно, че нищо не е достатъчно, за да ни обърнат внимание. Не зная какво трябва да стане, за да живеем нормален живот в България. Сестра ми тази седмица замина за Англия, защото не иска да работи за 600 лева, аз доскоро работих за 448 лв.
Галя Йорданова: Нашите деца да се върнат от чужбина, да могат да живеят, да работят в нашата държава.
Цветанка Вергилова: Искам по-висок стандарт на живот, за мене, за децата ми, да не ходят и те по чужбина, когато пораснат.
СИЛИСТРА

Трети за седмицата протест се проведе днес в Силистра. Колоната от автомобили премина по улиците на града. Автошествието обаче премина в гражданско неподчинение. За около час беше блокиран граничният пункт Силистра - Кълъраш. Участниците в протеста затвориха за движение и околовръстното шосе в посока Добрич и Шумен. Силистренци ще излязат отново на улицата - утре вечер, на площада, от 18:30 часа.

Магдалена Генова: Нисък стандарт на живот, данъците се увеличават и е време и доходите да се увеличават – това искат основно всички.
Десислава Йотова: Чрез протестите евентуално управляващите, за които сме като мравки, биха ни чули - биха чули какво е да си долу на улицата, как се живее по нашия начин – не да ядем сьомга на закуска или червен хайвер.
Нели Димова: Въпреки оставката на Валери Симеонов - войната продължава, оставка на цялото правителство - трябват нови хора, с нови идеи, с ново мислене.
Калоян Янков: Идва момент, в който на хората им омръзва – нагнетява се народа, всеки му писва, всеки има някакви определени граници, което в даден момент прехвърли всичко.
СМОЛЯН

Протестиращите в Смолян блокираха за около половин час бензиностанция в града. Въпреки лошото време и снега, хората се събраха на входа на Смолян при разклона за Пампорово и тръгнаха в автоколона през града.

Повече от сто автомобила се включиха в протеста, който блокира кръстовището в квартал Райково. Десетки автомобили спряха на бензиностанцията там с надути клаксони.

Светослав: За високите цени на горивата и не само, застраховки, всичко, стандарта на живот, абсолютно, това е най-малкото което може да се направи за тая държава.
София: Заради всичките несгоди, които преживява българина.
ВИДИН

Протестиращи във Видин блокираха за кратко международния път Е-79 с искане за смяна на системата. Автошествие премина през града и спря пред сградата на общината.

Протестиращите обявиха, че са и срещу местната власт, която според тях не е направила необходимото за изграждане на магистрала до Видин. Запалиха свещи в памет на жертвите на катастрофи на пътя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева ще бъде на аудиенция при японския император Акихито
Цвета Караянчева ще бъде на аудиенция при японския император Акихито
Историческа реч на френския президент Еманюел Макрон в Берлин
Историческа реч на френския президент Еманюел Макрон в Берлин