НОВИНИ

Протести и контрапротести в Македония

Втора вечер на протести и насилие в Скопие. Демонстранти отново щурмуваха сградата на президентството. Пред парламента пък се състоя протест в подкрепа на президента. Поводът за напрежението е решението на държавния глава Георге Иванов да помилва десетки разследвани във връзка със скандала с подслушванията, който провокира предсрочни избори в Македония.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:19, 14.04.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Една крачка напред, две назад - Македония договори предсрочни избори, парламентът се саморазпусна, премиерът Никола Груевски подаде оставка, но протести отново заляха Скопие - този път дори по-гневни.

Трета вечер по ред демонстранти се събраха пред президентството, хвърляйки камъни, запалителни вещества и яйца.

След като счупиха прозорците на президентската администрация, демонстранти нахлуха вътре, извадиха мебели и ги подпалиха. Счупени са прозорците и на намиращото се в близост Министерство на правосъдието. Полицията разпръсна протеста с палки.

;

Шествието тръгна към сградата на парламента. Поводът за демонстрацията е решението на президента Георге Иванов да помилва 56 представители на опозицията и правителството, сред които и бившия премиер Никола Груевски във връзка със скандала за подслушване. В началото на миналата година опозиционният СДСМ започна кампания - Истината за Македония, с която направи публични десетки хиляди телефонни записи, уличаващи управляващите от ВМРО в корупция и злоупотреба с властта.

Група студенти от няколко младежки организации окупираха в знак на протест правния факултет на университета Кирил и Методий в Скопие.

По-рано пред парламента имаше друго шествие - на привърженици на президента Георге Иванов.

Именно скандалът с подслушванията провокира антиправителствени протести миналата година, които доведоха до оставка на кабинета и свикване на предсрочни избори на 5 юни. Споразумението за предсрочен вот от Пържино предвижда независимо разследване на телефонните записи, за които се твърди, че уличават управляващите от ВМРО в потъпкване на закона. Опозиционният СДСМ, който най-силно настояваше за предсрочен вот обяви, че ще бойкотира изборите.

Още за обстановката в Македония вижте в коментара на Костадин Филипов:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини
Другите новини
Плевнелиев: Неприемливи са формированията, които взимат закона в свои ръце
Плевнелиев: Неприемливи са формированията, които взимат закона в свои ръце