COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Протести и сблъсъци в Германия заради фалшиви новини

Германското правителство осъди остро нападенията над чужденци в източно-германския град Кемниц. Там вчера 800 души, сред които предимно крайно десни и футболни хулигани, се събраха на протест срещу криминалната престъпност, предизвикана от чужденци. Клипове в социалните мрежи показват как тълпата целенасочено атакува минувачи, които изглеждат с различен произход.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
17:18, 27.08.2018
Чете се за: 00:21 мин.
По света

Причината за създалото се напрежение е гибелта на германец, след стълкновения, предизвикани от фалшива новина за сексуални посегателства от чужденци.

В центъра на Кемниц в нощта срещу неделя с нож смъртосно е прободен 35-годишен мъж. Две други лица са били ранени. Имало е и арести.

От загриженост за сигурността местните власти предсрочно са прекратили празника на града в неделя. Тогава чрез интернет стотици радикали и футболни хулигани се организирали за траурен марш. Те са провокирали и атакували полицаи с бутилки.

Силите на реда предупреждават обществеността чрез социалните мрежи да не вярват на спекулации и инсинуации. Депутат в Бундестага от дясно-радикалната партия "Алтернатива за Германия" похвали демонстрантите в интернет.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
За първи път на български излиза съвремнна китайска драматургия
За първи път на български излиза съвремнна китайска драматургия
Двама младежи загинаха при тежка катастрофа край Поповица
Двама младежи загинаха при тежка катастрофа край Поповица