НОВИНИ

От пратениците ни в САЩ: Протести в няколко града след победата на Доналд Тръмп

В Съединените щати протести срещу Доналд Тръмп избухнаха в няколко града ден след неочакваната му победа на президентските избори. Днес се очаква бъдещият държавен глава да се срещне с настоящия президент Барак Обама в Белия дом и двамата да обсъдят предаването на властта. Специалните ни пратеници Тоня Димитрова и Владимир Богдански бяха на протеста срещу Тръмп в Ню Йорк.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Оператор: Владимир Богдански
06:11, 10.11.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

"Ние не сме тук заради Хилари Клинтън, тук сме заради самите нас"!

Протестиращите преминаха про Бродуей и стигнаха до Таймс Скуеър при засилени мерки за сигурност, а воя на охраняващите ги полицейски коли на моменти заглушаваше скандиранията им.

Протести имаше и в Чикаго, щата Илинойс, в Тенеси и Тексас. Навсякъде хората скандираха едно и също: "Не е моят президент, Доналд Трмъп трябва да си ходи".

Мая: Мисля, че омразата, която се разпространява с тези избори извисява расизма. Не искам да виждам светът да преминава през това, нито в Америка, нито някъде другаде по света.

В деня след изборите Хилари Клинтън произнесе своята реч, с която призна победата на Трмъп и призова хората да му дадат шанс да ръководи страната. Днес се очаква Тръмп да се срещне в Белия дом с президента Барак Обама и двамата да обсъдят демократичното предаване на властта.

В 10-седмичния преходен период до встъпването в длъжност екипът на Трмъп ще ръководи Крис Кристи - губернатора на Ню Джърси. Новоизбраният президент постави като свои приоритети възстановяването на инфраструктурата и икономическия растеж. След първоначалния шок след изборния резултат пазарите се възстановиха и опасенията от финансов срив се оказаха неоправдани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словашкият вътрешен министър ще посети ГКПП Капитан Андреево
Словашкият вътрешен министър ще посети ГКПП "Капитан Андреево"
Само по БНТ1: Решаващият дебат между Румен Радев и Цецка Цачева
Само по БНТ1: Решаващият дебат между Румен Радев и Цецка Цачева