COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Протести срещу умъртвяване на прасета в Ямболско и Сливенско

Протести срещу умъртвяване на домашни прасета се провеждат днес в областите Ямбол и Сливен.Съгласно заповедта на Централния епизоотичен щаб в 20 километровите санитарни зони около индустриалните свинеферми, прасетата в личните стопанства трябва да бъдат унищожени от собствениците до 2 август.

от Даниела Костова
18:36, 01.08.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

В момента остава блокиран пътят между Ямбол и Сливен в района на село Крушаре. Напрежението ескалира и хората препречиха движение, въпреки, че нямат разрешение за това. С тях разговаря шефът на областната дирекция за безопасност на храните в Сливен, но не успя да ги убеди.

По-рано днес протест имаше и в Ямбол. Той е насочен срещу избиването на животните в личните стопанства. Хората смятат, че това е свръхмярка и ситуацията не е огледана от всички страни.

Росен Русев - кмет на с. Безмер: Мнението на повечето хора, които отглеждат животни и са редовни - маркирани и регистрирани в някакъв тип ферма, не виждам те с каво са по-различни от големите ферми.
Стамен Митев - с. Безмер: С какво е моето прасе по различно от това на фермерите, на големите ферми на които ще им платят обезщетение, а на моите без доказана чума ще влязат в двора да го умъртвят.
Жена: Искам да се изследва прасето ми, ако има болест тогава да се убива. Щом няма доказана болест, как така ще се убива?
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Над 30 села в Пазарджишко готвят протест срещу мерките за чумата по свинете
Над 30 села в Пазарджишко готвят протест срещу мерките за чумата по свинете