НОВИНИ

Протести в Барселона срещу ареста на Карлес Пучдемон в Германия

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон беше арестуван от полицията в Германия. Прокуратурата ще вземе решение за евентуалната му екстрадиция. В петък Върховният съд в Испания повдигна обвинения срещу Пучдемон за бунт и възобнови международната заповед за ареста му. Пучдемон избяга в Белгия, след провелия се през октомври миналата година незаконен референдум за независимост в Каталуния.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:20, 25.03.2018
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Хиляди излязоха по улиците на Барселона, за да протестират срещу ареста на сепаратисткия лидер.

Карлес Пучдемон е арестуван близо до границата между Германия и Дания. Пътувал е на юг от Финландия към Белгия, когато на магистрала номер 7 в северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн, когато автомобилът му е спрян от полицията. Адвокатът на Карлес Пучдемон обясни обстоятелствата около неговия арест.

Пол Бекарт - адвокат на Карлес Пучдемон: Както знаете, той беше поканен във Финландия да изнесе реч пред студенти. Тогава се появи слухът, че е активирана европейска заповед за арест. Тръгна да се връща към Белгия с кола и на датско-германската граница беше арестуван.
;

Пучдемон е отведен в затвор в северногерманския град Ноймюнстер. Утре германски съд вероятно ще реши дали бившият каталунски премиер да остане в ареста до решението по искането за екстрадицията му.

Пол Бекарт - адвокат на Карлес Пучдемон: Разбира се, ние веднага назначихме специализиран адвокат, който ще защитава интересите на Пучдемон в Германия.

От Мадрид потвърдиха, че испанските разузнавателни и полицейски служби са работили съвместно с германската полиция за организирането на задържането на бившия каталунски лидер. Малко след новината за ареста в Барселона избухнаха нови протести, а каталунците реагираха със смесени чувства.

Карлес Бускет - жител на Барселона: Ще видим как ще приемем това поражение. Всичко се развива много лошо и хората вече усещат вътрешен бунт.
Белен Ривера - жител на Барселона: Оптимист съм и мисля, че ще има нови избори, надявам се новоизбраните да могат да създадат диалог.

А в Мадрид мнозинството смята, че задържането на Карлес Пучдемон е справедливо.

Хавиер Переда - жител на Мадрид: Когато някой извърши престъпление, трябва да поеме отговорност.

Арестът на Пучдемон ще ескалира напрежението в Каталуния, което и без това достигна кипяща точка след решението на испанския върховен съд да повдигне обвинения срещу 25 сепаратистки лидери.

Каталунският парламент отмени вота за избор на нов премиер на областта, след като последният кандидат за поста Жорди Турул беше арестуван в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вече има директни полети между Австралия и Европа
Вече има директни полети между Австралия и Европа
Засилени са мерките за сигурност във Варна за срещата на върха ЕС - Турция
Засилени са мерките за сигурност във Варна за срещата на върха ЕС - Турция