Протести в Босна заради мръсния въздух. Сараево днес се издигна на второ място в списъка на най-замърсените столици в света. От събота в страната действат извънредни мерки заради замърсяването на въздуха. В плен на смога са също много градове в Сърбия и Косово.

Сараево - най-замърсеният град на Европа. Столицата на Босна се изкачи до тази позиция заради географското си положение - долина, заобиколена от планини, дълъг период на безветрие и използване на въглища за битово отопление.

За да се намалят пораженията върху здравето на хората заради замърсяването, от събота босненците са призовани - да ограничат използването на автомобили, да избягват дейностите на открито, а ако излизат навън да слагат предпазни маски.

Властите препоръчват да не се пуши в затворени пространства, при готвене да не се използват кухненски абсорбатори, да бъде ограничено чистенето с прахосмукачки.

Според жителите на Босна, обаче, мерките нямат никакъв ефект.

През последното денонощие Белград зае пета позиция в световната статистика за най-замърсените столици, което наложи извънредна среща на правителството.

Саша Йованович, лекар от Белград: Трябва да се избягва физическа дейност на открито. Медицинските маски не спират проникването на фини прахови частици.

Според Световната здравна организация мръсният въздух съкращава с година и 3 месеца живота на хората от Западните Балкани.