НОВИНИ

Протести в Брюксел срещу насилието в Сирия

Стотици демонстранти в Брюксел протестираха пред сградите на европейските институции срещу насилието в сирийския град Алепо. Ситуацията в размирната страна достигна нова критична точка, след като вчера Съединените щати прекратиха преговорите си с Русия за постигане на примирие в Сирия.

Георги Петров
от Георги Петров
06:26, 05.10.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Основно искане на демонстратите в Брюксел е прекратяването на бомбардировките от страна на сирийските и руските военновъздушни сили над източните и южните части от Алепо, където хиляди цивилни граждани се намират в капан.

Филип Хенсман, директор на "Амнести Интернешънъл" за Белгия: "Това е преди всички послание, което искаме да изпратим на белгийското правителство и на европейските институции, за да възстановят международната общност и за да им покажем, че не можем да приемем и трябва да спрем това, което се случва."

На някои от транспарантите на протеста руският президент Владимир Путин беше определен като "убиец" от демонстрантите. Руската авиация подкрепя офанзивата на наземните сирийски правителствени сили в Алепо под командването на държавния глава Башар Асад. Позиция срещу Русия зае и министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, която заяви, че според нея намирането на политическо решение на конфликта в Сирия към момента е невъзможно.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "Задължение на международната общност е да продължава да поставя Русия под натиск. Хората просто трябват да видят отчаянието в животите на хората в Алепо и други части от Сирия, фактът, че Асад произволно бомбардира собствените си цивилни граждани."

Вчера Съединените щати и Русия продължиха да си разменят обвинения относно конфликта в Сирия. Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че действията на руските войски в размирната страна са безотговорни, а руският външен министър Сергей Лавров защити мнението на своето правителство, че Съединените щати не правят разлика между терористични и бунтовнически организации в Сирия. И от двете страни заявиха, че въпреки прекратяването на преговорите помежду им, те ще продължат да работят за установяване на примирие в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дебатът на кандидатите за вицепрезидент на САЩ
Дебатът на кандидатите за вицепрезидент на САЩ
Шесто гласуване за генерален секретар на ООН. Този път с цветни бюлетини
Шесто гласуване за генерален секретар на ООН. Този път с цветни бюлетини