НОВИНИ

Протести в Чехия заради смяната на правосъдния министър

Хиляди чехи протестираха в Прага и в още стотина населени места в страната. По този начин те изразиха несъгласието си с планираната за днес смяна на министъра на правосъдието.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:36, 30.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Днес министърът на правосъдието Ян Кнежинек трябва да бъде сменен на поста от Мария Бенешова - юрист и съветник на президента Милош Земан. Рокадата предизвика масово недоволство и хиляди чехи излязоха на протест.

Томаш Вача, протестиращ: Дойдох, защото разделението на властта е в основата на закона, а сега той е в опасност заради смяната на министъра".

Промените в министерството на правосъдието съвпадат с очакваното решение на прокуратурата дали да предяви обвинения на министър-председателя Андрей Бабиш за корупция и злоупотреба с европейски фондове. Протестиращи и опозиция смятат, че смяната на министъра на правосъдието ще повлияе върху случая.

Томаш Гондор, протестиращ: "Това, което се случва в тази страна е отвъд границите на благоприличието."

Съмненията върху новия правосъден министър се засилват и от факта, че като депутат Мария Бенешова гласува против искането да бъде отнет имунитета на премиера Бабиш, за да бъде разследван.

;

Смяната на министъра съвпада с очакваното решение на прокуратурата дали да предяви обвинения на Бабиш, а протестиращи и опозиция смятат, че по този начин ще се повлияе върху случая.

Новото назначение в министерството на правосъдието се приема със съмнения и от Съюза на съдиите в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерският съвет ще решава за отпускането на 7,5 млн. лв. на УНСС
Министерският съвет ще решава за отпускането на 7,5 млн. лв. на УНСС
Сърбия и Косово ще продължат преговорите за нормализиране на отношенията
Сърбия и Косово ще продължат преговорите за нормализиране на отношенията