НОВИНИ

Протести в Исландия срещу депортирането на афганистанци в Гърция

Хиляди демонстранти се събраха в исландската столица Рейкявик в защита на афганистански семейства, които ще бъдат депортирани в Гърция. Доводът на правителството е, че южната ни съседка предоставя международна протекция, която липсва в исландското законодателство.

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 05.07.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Гневът на жителите на Рейкявик беше породен от два случая с афганистански семейства. Поради липсата на международна протекция за мигранти в исландското законодателство, те ще бъдат депортирани в Гърция. Процедурата по преместване на едното семейство се наложи да бъде отложена, заради психични проблеми на едно от децата.

Случаят на другото семейство с две деца нашумя в социалните мрежи. В тяхна защита се намесиха съучениците на едно от тях, както и училищният съвет.

Зейнеб Сафари, дете в мигрантско семейство: Когато чух, че ще ме депортират, ми стана много тъжно и не исках да излизам от вкъщи. Но днес на протестите, когато всички скандираха "Спрете депортацията", това ми даде вътрешна сила. Все едно можех да направя всичко.

Причината за депортацията е забавянето на закон, предоставящ постоянен престой на мигрантски семейства в Исландия. Макар и да е одобрен от парламента, той все още не е влязъл в сила, като по този начин имиграционните бюра са притиснати да разселят всички семейства без нужното разрешително за престой.

Йорщайн Гунарсон - директор на дирекция "Имиграция" в Исландия: Решенията са одобрени от съответните имиграционни комисии. Стремим се да бъдем обективни и да направим всичко възможно, особено когато става дума за деца, но не винаги можем да правим това, което хората искат.

Случаят на семейство Сафари беше излъчен няколко пъти в исландските новини, заради множеството жалби и петиции отправени към институциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ексклузивно пред БНТ: Кириакос Мицотакис за договора със Северна Македония
Ексклузивно пред БНТ: Кириакос Мицотакис за договора със Северна Македония
Среща на върха в рамките на инициативата Берлински процес
Среща на върха в рамките на инициативата "Берлински процес"