COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Протести в Истанбул срещу анулирането на резултатите от местните избори

Протести в Турция срещу анулирането на резултатите от местните избори в Истанбул. Те бяха спечелени от кандидата на опозицията, но след обжалване от страна на управляващата партия, беше взето решение вотът да бъде повторен на 23 юни.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:20, 12.05.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Стотици протестиращи изпълниха улиците на Истанбул в събота вечер. Така те изразиха несъгласието си с решението на Висшата избирателна комисия на Турция, която отмени резултатите от изборите за кмет в града.

Гласуването на 31 март беше спечелено с малка преднина от кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия - Екрем Имамоглу. Разликата между него и претендента на управляващата Партия на справедливостта и развитието - Бинали Йълдъръм, е била около 13 000 гласа.

Низа Йозкан, протестираща: Ще видим какво ще се случи, но няма да се откажем. Няма да се страхуваме. Няма да мълчим. Те може да правят каквото си искат, могат да ни нападат. Но ще се изправим срещу тях - понякога с плакати, понякога като голяма група, друг път като отделни личности. Така виждам нещата.
;

На 23 юни един срещу друг пак ще се изправят Екрем Имамоглу и Бинали Йълдъръм, а турската опозиция е уверена, че отново ще спечели изборите.

Според турския президент Реджеп Ердоган обаче победата на опозицията в края на март се дължала на "организирана корупция" и затова демокрацията трябва да бъде укрепена чрез нов вот.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Земетресение от 3,3 по Рихтер край Своге
Земетресение от 3,3 по Рихтер край Своге
Закон от 1996 г. притесни чуждите инвеститори в Куба
Закон от 1996 г. притесни чуждите инвеститори в Куба