НОВИНИ

Протести в Молдова след избора на нов премиер

Продължават протестите в Молдова, заради избора на новото правителство, оглавявано от Павел Филип. След гласуването демонстранти нахлуха в парламента, а новият кабинет положи клетва на закрита среднощна церемония. Всичко това е част от политическата криза в бившата съветска република, която започна миналата есен.

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:54, 21.01.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Докато избираха третото правителство на Молдова за по-малко от година, около 2000 души протестираха пред парламента в Кишинев. Начело застанаха социалистическата партия, "Нашата партия" и гражданската платформа "Достойнство и истина". Лидерът на платформата беше сред демонстрантите, които нахлуха в парламента.

Андрей Нъстасе, лидер на "Достойнство и истина"
Няма да позволим страната ни да падне в ръцете на един престъпник. Това става с избора на премиера Филип. Ще бъде наложен диктаторски режим, който няма да може да свалим без кръвопролития.

Вълнения имаше и в пленарната зала, където депутати от опозицията поискаха предсрочни избори. В дъното на политическата криза в Молдова стои масовата корупция на всички нива. Протестите започнаха миналата есен след източването на 1 млрд. долара от три големи банки. Т. нар. кражба на века изправи страната пред фалит. Избирането на нов премиер, предложен от президента, въпреки протестите, засили недоволството.

Те действаха като крадци. Решиха всичко за половин час, без да се посъветват с хората.

В тази обстановка Павел Филип и кабинетът му се заклеха набързо посред нощ.

Павел Филип, премиер на Молдова
Дойдох с екипа си, за да поема по-сложна задача, отколкото изглежда на пръв поглед. Това правителство е последният шанс за Молдова.

Новият премиер трябва да убеди международните кредитори да финансират страната му, но преди това трябва да докаже, че може да води успешна борба с корупцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антарктически дневник: Пътят до Рио Галегос
Антарктически дневник: Пътят до Рио Галегос
Новите учебници за 1-ви и 5-ти клас трябва да бъдат отложени с няколко месеца
Новите учебници за 1-ви и 5-ти клас трябва да бъдат отложени с няколко месеца