НОВИНИ

Протестът в София: недоволство срещу цените на горивата и за смяна на системата

И днес протести в цялата страна срещу високите цени на горивата с призиви за оставка и за смяна на политическата система. Ключови пътища в различни части на България бяха блокирани временно. Засилено беше полицейското присъствие, но никъде не се стигна до провокации и сблъсъци. В студения ноемврийски ден в София се събраха не само столичани.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:10, 18.11.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Сборният пункт на протестиращите беше на площад "Княз Александър Първи". Въпреки, че мотото на протеста беше за смяна на системата, хората имаха и различни искания. Едни настояваха за смяна на Конституцията чрез свикване на Велико Народно събрание и отпадане на цялата партийна система, други пък искаха оставка на правителството и на всички партии, които управляват в момента.

Част от хората пък настояваха за поевтиняване на горивата и продуктите от първа необходимост. В 15:00 часа протестиращите започнаха и своето шествие - първо пред сградата на Министерския съвет, след това по бул. "Дондуков", ул. "Раковски" пред площад Народно събрание до Орлов мост и така бул. "Цариградско шосе" остана непроходим за автомобили близо 40 мин.


Свилен Димитров: Това не са много протести, това е един протест и той е в цяла България. Аз съм от Силистра, дошли сме на 450 км заради България.
Райна Ангелова: Вече нямат търпение хората, всичко се увеличава - данъци, такси и всичко, каквото е възможно да се увеличи.
;

Без сериозни инциденти е преминал днешният протест. По данни на полицията близо 2000 полицаи са били ангажирани с охраната на протестите, като половината от тях са работили в София.


главен комисар Христо Терзисйки - директор на ГДНП: В цялата страна на протест са излезли около 1780 автомобила. Около 3500 протестиращи. Към настоящия момент има задържани 4 или 5 лица по различни поводи.
главен комисар Георги Арабаджиев - зам.-главен секретар на МВР: Основната задача на полицейските сили днес беше създаване на оптимални условия за упражняване правото на протест на българските граждани. И в същото време за недопускане при упражняване правото на протест да се ограничи правото на свободно придвижване на българките граждани, пътуващи по републиканската пътна мрежа.
;

Протестиращите се заканиха, че ще продължат със своите шествия до окончателно изпълнение на техните искания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп каза, че ще има нови промени в неговия екип
Доналд Тръмп каза, че ще има нови промени в неговия екип
Цвета Караянчева ще бъде на аудиенция при японския император Акихито
Цвета Караянчева ще бъде на аудиенция при японския император Акихито