НОВИНИ

Протести в София и Варна след смъртта на велосипедиста Мартин Чикалов

Десетки излязоха на протестно велошествие в София и поискаха от правителството по-безопасно придвижване по пътищата. Поводът е смъртта на 39-годишния велосипедист Мартин Чикалов, който беше блъснат от автомобил във Варна. Протестиращите тръгнаха от Министерския съвет, а велопоходът им приключи със среща с вътрешния министър Валентин Радев.

bnt avatar logo
от В. Бояджиева, Н. Няголова
20:24, 14.09.2018 (обновена)
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Във Варна десетки граждани, недоволни от зачестилите пътни инциденти с велосипедисти и пешеходци, организираха флашмоб пред сградата на общината. Хората се обърнаха с призив към институциите за спазване и строго прилагане на законите. По-рано днес Варненският окръжен съд остави за постоянно в ареста Петър Здравков, който на 10 септември уби велосипедиста Мартин Чикалов.

;

По време на срещата от МВР заявиха, че се работи по идеята за нов орган и за стриктни пътни правилата, които са разделени в 3 части в новия проектозакон за движение по пътищата.

Валентин Радев - министър на МВР: Аз даже мислех да дойда с вас да го правя това шествие, защото аз съм велосипедист. Аз карам активно велосипед и знам колко е опасно.
Красимир Ципов - зам.-министър на МВР: Надявам се до края на този месец да сме готови окончателно с трите законопроекта и да ги качим за обществено обсъждане и ви предлагам тогава, след като се запознаете с всичките тези промени, да седнем да говорим с вас.
Радостина Петрова - Сдружение "Велореволюцоия": Поискахме да има специализирана администрация, независимо дали към някакво министерство или под някаква шапка, която да започне да работи за национална велосипедна политика.

Подобна среща за проблемите на велосипедистите е имало и преди година. Тогава са били поставени 6 искания.

Иво Делин - председател на сдружение "Велоеволюция": Има много липси по отношение на велосипедистите. Техните права, задължения.

Сред най-големите проблеми, според Делин, е това, че не се задържат шофьорите, блъснали велосипедисти.

Според данни на "Пътна полиция" за първите 8 месеца на 2018 година броят на тежките катастрофи е почти 4 500, а загиналите са 397. От тях, произшествията с велосипеди са 265 с 13 загинали. Данните сочат, че през тази катастрофи с велосипедисти са се увеличили с над 25 процента.

;

Всеки, който днес дойде пред сградата на Община Варна остави камък. Така се постави началото на инициативата „Грамада на недоволството".

Марина Трухина: Това, което се случи с Мартин, е една малка прашинка от цялото безобразие, което се случва по пътищата на България. Трябва лична отговорност на всеки от гражданите както пешеходци, както колоездачи, както мотористи, така и шофьори. Всеки един трябва да е отговорен спрямо този, който е до него в момента.
Божана Тодорова: Цял ден съм с велосипед и се страхувам да карам. Няма тротоари, няма велоалеи.
Мислите ли, че тази грамада ще промени нещо? Би трябвало. Трябва да вярваме.

Хората поискаха промени и по-строги санкции за нарушителите.

Мартин Николаев: Хората трябва да се променят, отношението им, нивото на толерантност, на търпимост, разбирането им, не само държавата, имаме и хора в тази държава. Обществото трябва да направи малко усилие. И нека тази грамада бъде символ за всеки, който мине.

„Грамада на недоволството" е продължение на инициативата от февруарските протести през 2013 година. Тогава недоволните направиха огромна купчина с камъни в памет на Пламен Горанов, който се самозапали в знак на протест. Три години по-късно грамадата беше разчистена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на МОК с висока оценка за домакинствата ни на трите световни първенства
Шефът на МОК с висока оценка за домакинствата ни на трите световни първенства
Двама журналисти и адвокат бяха задържани по време на тяхно разследване
Двама журналисти и адвокат бяха задържани по време на тяхно разследване