НОВИНИ

Протести в Сърбия срещу президента Александър Вучич

Отново антиправителствени протести в Сърбия. Хиляди излязоха по улиците на Белград и други градове, за да изразят недоволството си срещу президента Александър Вучич.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:23, 03.02.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Поредна събота на протести в Сърбия. Демонстрацията беше най-многолюдна в столицата Белград, но протестиращи се стекоха в други градове, сред които Крагуевац и Пирот, но също и в Северна Митровица в Косово.

Демонстрантите носеха плакати с надпис „Един от пет милиона". Този лозунг се появи след изявлението на президента на Сърбия Александър Вучич, че няма да допусне незаконно взимане на властта, дори и „протестиращите да бъдат 5 милиона".

Весна, протестираща: Тук съм, защото съм недоволна от цялостната ситуация в обществото и защото се срамувам от случващото се в страната.

Критиките към управлението на Вучич е, че упражнява прекален контрол над медиите и насърчава език на омразата спрямо опонентите си. Президентът отхвърля тези твърдения.

Вчерашният протест бе за девета поредна седмица. А към него този път се присъединиха и производители на малини, недоволни от изкупните цени, както и университетски преподаватели, искащи оставката на министъра на образованието Младен Шарчевич.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблем с електронните винетки за хора с увреждания във Варна
Проблем с електронните винетки за хора с увреждания във Варна
Нова социална програма в помощ на възрастните хора и на хората с увреждания
Нова социална програма в помощ на възрастните хора и на хората с увреждания