НОВИНИ

Протести "за" и "против" номинацията на Иван Гешев

Протестите "за" и "против" номинацията на Иван Гешев за главен прокурор продължават през целия ден. Още сутринта имаше напрежение между двете групи, а в последствие противниците на Гешев се преместиха на "Орлов мост", където блокираха движението. През целия ден продължи и подкрепата за Иван Гешев пред ВСС.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева Тихомир Игнатов
18:22, 24.10.2019
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

След края на работния ден за мнозина, броят на протестиращите на "Орлов мост" се увеличава. След настъпване на час пик се увеличава и колоната от чакащи автомобили. През целия ден имаше размяна на реплики между протестиращи и хора, които преминават покрай тях и не са доволни от блокадата на центъра на София.

Към обяд на мястото пристигна и един от кандидатите за кмет на София. Не се раздават агитационни материали, няма и предизборни плакати, но се забелязват стикери с номера на бюлетината на кандидат-кмета.

;

Обстановката пред ВСС е доста по-спокойна, сравнено с тази на "Орлов мост". Изслушването на Иван Гешев преминава под музикален съпровод на народна музика, а част от протестантите се хванаха на хоро. Според привържениците магистратите умишлено бавят процедурата, но ще останат до края на изслушването. Засега няма провокации.

По-рано през деня първи на протест се събраха привържениците на Иван Гешев. Още около 8:30 сутринта пред сградата на ВСС бяха издигнати плакати, а от подвижна сцена привържениците му изразяваха подкрепата си.

Подкрепяме избора, кандидатурата на Иван Гешев, който сега е заместник-прокурор и искаме да стане прокурор, защото смятаме, че той наистина ще се бори срещу корупцията, срещу престъпността, за по- ефективни присъди и ще бъде честен и справедлив.

Всички демонстранти бяха проверявани щателно, а улиците около ВСС останаха блокирани от полицията през целия ден.

Георги Хаджиев - директор на СДВР: Аз мисля, че ние сме взели съвсем нормални мерки за сигурност с оглед обезпечаване на обществения ред.

Протестиращите срещу Гешев изразиха недоволството си,че полицията не ги допуска до сградата на ВСС. Причината - привържениците на Гешев първи подали в Общината искане за протест пред ВСС. За да няма напрежение, беше предложена алтернативна локация - на ул. "Княз Борис I".

Аз съм против избирането на Гешев за главен прокурор, това е позицията ми, искам да отида и да я изразя там , а не тук на 100 метра от мястото.

Така протестът се премести на Орлов мост, където се стигна до блокада на кръстовището.Градският транпорт също беше спрян. За кратко имаше и напрежение между полиция и протестиращи.

Полицай: Ама най-малко можете да изгоните полицията от някъде.
Протестиращ: Никой не ви гони. Обърнахме се към вас да не провокирате гражданите. Това е единственото. Провокацията е това, което се случи пред ВСС.
Полицай: Добре ние сме тук в момента.
Протестиращ: Бяхме брутално изгонени от ВСС. Там се допускаха само хора, които са "за" Гешев!
Протестиращ: Щом не ни пуснаха да протестираме там, където искаме да протестираме, сега ще протестираме тука!
Полицай: Не ми крещете сега, моля ви се!
;

От СДВР заявиха, че демонстрацията на "Орлов мост" е незаконна,за нея не е искано разрешение.

Антон Златанов, заместник-директор на СДВР: Могат да им бъдат съставени актове на последващ етап и да се издадат наказателни постановления, компетентен орган е Столична община.
Георги Хаджиев, директор на СДВР: Има как да бъдат установени, имаме видеонаблюдение на "Орлов мост". Не е необходимо да предприемаме силови действия. - Просто нашия призив е всички да си изявяват..- Да бъдем диалогични и да така да стигнем до някакво решение.

Водят се преговори с протестиращите да освободят движението. Засега обаче няма изгледи за успех.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЗК не разрешава на Еврохолд да купи българските активи на ЧЕЗ
КЗК не разрешава на "Еврохолд" да купи българските активи на ЧЕЗ
Европейска драма в Ботевград завърши с успех за Балкан
Европейска драма в Ботевград завърши с успех за Балкан