Убийство предизвика протести в Румъния заради бавната реакция на полицията

Трагедия разтърси Румъния и предизвика протести срещу правителството. Става дума за неадекватните и крайно закъснели действия на полицията, не успяла да предотврати убийството на 15-годишно момиче. Мъжът, задържан за деянието е направил признание и за убийството на друго изчезнало момиче. Президентът Клаус Йоханис съобщи, че случаят ще бъде анализиран на следващото заседание на Съвета по национална сигурност.

Фани Аронова
от Фани Аронова
преди 7 месеци
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Хиляди румънци протестираха в Букурещ и други градове, след като излязоха подробности за реакцията на полицията по случая в Каракал. Мнозина вярват, че е било възможно да спасят момичето.

Протестираща жена: Живеем в страна, където хората умират и вече не можеш да вярваш на държавните институции.

Петнайсетгодишната Александра изчезва в сряда, след като тръгва на автостоп от своето село за град Каракал. В четвъртък тя се обажда три пъти на телефон 112 и казва, че е отвлечена и изнасилена от някакъв мъж. Къщата на мъжа е открита 19 часа по-късно. Полицаи чакат три часа ненужна заповед за обиск. В дома са открити човешки останки, а задържаният Георге Динка призна за убийството на 18-годишно момиче, което е изчезнало през април. Заради скандалния случай новият вътрешен министър Николае Мога уволни директора на националната полиция.

Николае Мога, министър на вътрешните работи на Румъния: Когато започнах мандата си казах, че няма да търпя полицейски служители, които не си вършат работата.

Премиерът Виорика Дънчила ще предложи рефрендум за рязко увеличаване на наказанията за убийство и насилие.

Топ 24
Най-четени