НОВИНИ

Протести застрашават Евро 2016

Стачки във Франция срещу планираната реформа на трудовото законодателство застрашават Евро 2016. Засегнати са редица сектори, включително държавните железници, сметосъбирането в Париж, работа може да спрат и пилотите на Air France. Продължават и стачките в няколко рафинерии и на петролните терминали на пристанището в Хавър. Към протести са призовани и пенсионерите в цяла Франция.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов Снимки: БТА
19:34, 09.06.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

амо един от всеки два влака и шест от всеки 10 се движат по различните железопътни връзки в района на Париж и страната, 80 на сто от високоскоростните ТеЖеВе засега работят нормално.

Беранже Сернон - машинист: Ясно е, че социалното движение ще засегне Евро 2016. Не ние сме определили датата на първенството.

Засега няма пробив в преговорите, който да предотврати стачка на пилотите на Air France от 11-ти до 14-ти юни. 10-дневен трудов протест парализира компанията точно преди Световното по футбол през 1998-ма година, развръзката тогава дойде в самия ден на откриването.

Часове преди сегашния старт Париж и Марсилия затъват в отпадъци поради стачка в сметоизвозването и блокирани центрове за преработка.

- Събират се гълъби, късат торбите, мръсно е, а ние трябва да живеем в тези условия.

- Видях огромни плъхове да се движат към старческия дом, цяла колония. Влязат ли в дома, няма отърване.

Всичко това докато кафенета и ресторанти очакват гостите за първенството.

Ресторантьор: Клиент няма да стъпи заради тези миризми. Представяте ли си някой да си пие кафето при тези ухания.

Около хиляда души, предимно от твърдолинейния синдикат СеЖеТе, блокираха тази нощ за четири часа достъпа до прочутата хранителна борса Рюнжи край Париж.

Лидерът на бунтовния профсъюз Филип Мартинес заяви, че иска Евро 2016 да премине като народен празник, но топката сега е в полето на правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Информационните войни между Изтока и Запада
Информационните войни между Изтока и Запада
Съвети за безопасно пътуване в асансьор
Съвети за безопасно пътуване в асансьор