НОВИНИ

Видинчани искат магистрала до София и тунел под прохода "Петрохан"

Граждански протест блокира международния път Е-79 край Видин за три часа. Протестът е трети по ред заради състоянието на пътя, което не отговаря на стандартите за натовареност. Исканията са магистрала до София и тунел под прохода „Петрохан". Блокадата беше вдигната за идването на новия Видински митрополит, който премина по същия път.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова - БНР
19:20, 10.02.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Недоволството е, защото пътят, който води и към Дунав мост 2, не може да поеме засиления трафик и е причина за чести катастрофи. Пречка е и да бъдат привлечени инвестициите в региона, който е сред най-бедните в страната.

Гражданин от протеста: „Невероятен трафик, за който пътят не е подготвен. Шофьори, които са изнервени от състоянието на пътя и всъщност, това за което някога беше построен Дунав мост, така и не се случва. По никакъв начин не спомага за развитието на нашия град."

Още преди да започнат протестите от пътната агенция съобщиха, че от Видин до София ще има скоростен път. През следващия месец ще стартира процедурата по избор на изпълнител за направлението Мездра- Ботевград, а през втората половина на годината и за участъка на територията на видинска област. Ще започне и предпроектно проучване за тунел под „Петрохан". Протестиращи казват, че не вярват на обещания.

- жена от протеста: „Искаме разписан срок кога ще започне да се строи, кога ще завърши."

Организаторите на протеста от Гражданско обединение „Единни за промяна" настояват за решение на Министерски съвет за незабавно стартиране на процедурите, а строителството да бъде завършено през 2021 година.

Росица Кирова, председател на Гражданско обединение „Единни за промяна" :„Ще бъдем упорити до край. Искаме решение, от което последва финансиране и реални действия. Искаме да бъде построен пътят, а не да бъде обещаван. "

Казват, че протестите ще продължат. Те получиха и благословия от новия Видински митрополит Даниил, който пристигна по същия път за въдворяването си в длъжност.

НВП Видински митрополит Даниил: „Вярвам, че с народа и правителството има единомислие по този въпрос, по който гражданите изразяват своята позиция и затова приемам изразяването на вашето мнение като една градивна подкрепа."

Във Видин новият митрополит беше посрещнат на централния площад, а след това литийно шествие се отправи към катедралния храм, където беше и церемонията по интронизацията му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на виното „Златен грозд” в Мелник
Фестивал на виното „Златен грозд” в Мелник
Празник на печената сланина и греяната ракия в Априлци
Празник на печената сланина и греяната ракия в Априлци