НОВИНИ

Протестиращи поискаха оставката на малтийския премиер

Повече от 2000 души участваха в протест в малтийската столица Валета. Те настояват за оставката на премиера Джоузеф Мускат.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:31, 21.11.2019 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Министърът на правосъдието на Малта не можа да напусне работно си място - колата му беше блокирана от протестиращи в столицата Валета. Повече от 2000 души се включиха в демонстрация с искането за оставката на премиера Джоузеф Мускат. Това се случи броени часове след като властите арестуваха известен местен бизнесмен Йорген Фенек, във връзка с убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция. В последните си материали тя описва мащабна корупционна схема, свързана с фирма, чийто собственик се оказва Фенек. Автомобилът на журналистката беше взривен през есента на 2017 година. Синът ѝ Пол Каруана Галиция приветства задържането на Фенек.

Пол Каруан Галиция, син на на убитата журналистка: Това, на което се надяваме и очакваме, е сега властта да продължи да разследва връзките между Фенек и началника на кабинета на премиера, който сега е министър на туризма.

Сред протестиращите беше и сестрата на Дафне, която също поиска справедливост.

Манди Малиа Каруана Галиция, сестра на убитата журналистка: Хората по-често трябва да правят такива протести. Корумпираните не трябва да заемат сегашните си постове, трябва да са в затвора. Искам нормална държава за децата си, и справедливост за сестра ми и нейните истории.

Полицията разполага с 48 часа за разпити на задържания бизнесмен, в този срок трябва или да му повдигне обвинения, или да го освободи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнуваме Деня на християнското семейство
Празнуваме Деня на християнското семейство
Мария Габриел е сред кандидатите за заместник на Доналд Туск в ЕНП
Мария Габриел е сред кандидатите за заместник на Доналд Туск в ЕНП