НОВИНИ

Протестиращи срещу миграцията нанесоха щети на сградата на ЕК

Белгийски крайнодесни активисти влязоха в сблъсъци с полицията в Брюксел. Простиращи срещу споразумението на ООН за миграцията нанесоха щети в района с институциите на ЕС, включително по основната сграда на Европейската комисия.

bnt avatar logo
от БТА
17:28, 16.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

По данни на полицията в протестната демонстрация са се включили 5500 души. Тя се проведе в района на европейските институции с искане за оставка на премиера Шарл Мишел, който подписа миграционния пакт в Маракеш, въпреки че заради това загуби управляващо мнозинство в парламента.

След себе си протестиращите оставиха изпочупени стъкла, изкъртен паваж, изтръгнати улични мебели, изкривени пилони със знамена на ЕС. Към мястото бяха изпратени десетки автомобили на силите на реда, включително водни оръдия и бронирана техника. Според властите група от около 300 души е била основният причинител на щетите и голяма част от виновниците са задържани.

По-рано днес в града се състояха две прояви - на привържениците и на противниците на споразумението за миграцията. По данни на властите в проявата в защита на документа са участвали около 1000 души, а противниците са били около шест пъти повече.

Два часа след началото на протеста на противниците на миграцията настъпиха безредици точно пред входа на Европейската комисия. Протестиращите настояха за оставката на правителството и за поставяне на националния интерес над всичко. Те призоваха границите на Белгия да бъдат затворени.

;

Пактът на ООН за миграцията беше подкрепен от 164 държави. Знаково, заради спорни текстове, сред тях липсват няколко източноевропейски членки, включително България.


;

Протестиралите срещу споразумението за миграцията днес бяха представители на младежката организация на крайнодясната партия Вламс беланг, от сдруженията на фламандските ученици католици и на учениците националисти, от групата "Да направим Фландрия отново велика" и сподвижници на университетското движение "Защита и приятели" от Гент.

Неотдавна водачът на движението от Гент бе изключен от университета заради крайни възгледи. В социалните мрежи се разпространяваха призиви днес Брюксел да бъде превърнат в "малък Париж", защото политиците разбирали само езика на насилието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 40 души пострадаха при взрив в кафене в Япония
Над 40 души пострадаха при взрив в кафене в Япония
Санкции за пътноподдържащата фирма на АМ Струма в района на Кюстендил
Санкции за пътноподдържащата фирма на АМ "Струма" в района на Кюстендил