Прокуратурата в Пловдив започна разследване на обстоятелствата, довели до големия пожар, който няколко дни гори в депото за отпадъци край село Шишманци. Хората поискаха и провеждането на референдум, който да реши бъдещето на депото. И тази сутрин те се събраха на протест пред завода с искане за намеса на държавата. Работата по ликвидирането на пожара в депото продължава.

Шишманци, Раковски

Усилията на пожарникарите са насочени към северната част на сметището, която е по-трудно достъпна. Отделянето на дим обаче е намаляло значително. Тази сутрин протестиращите жители на общината разпространиха петиция с конкретни искания.

Евгени Генчев: Нашите искания са завода да спре докато трае проверката на органите, които трябва да установят какви са причините за пожара, но основното ни искане е да се престъпи към свикване на местен референдум, на който жителите на община Раковски да се произнесат за бъдещето на завода.
Павел Гуджеров - кмет на община Раковски: Всички сме изложени на вредните влияния на завода, така че категорично, по всякакъв начин подкрепяме провеждането на този референдум.

Подписка с молба за държавна намеса изпращат днес жителите на засегнатите населени места до премиера Бойко Борисов.

Мария Джатова: Мисля, че е крайно време централната власт да вземе отношение по въпроса, в противен случай аз съм сигурна, че напрежението ще ескалира.

Междувременно Районната прокуратура в Пловдив започна проверка на цялостната дейност на завода, както и за причините довели до пожара.

Атанас Илиев - прокурор: Престъпление срещу околната среда цели да установи има ли допуснати дейния свързани с някакво умишлено замърсяване, които да са довели до заплаха за живота и здравето на живущите.

Утре жителите отново ще се съберат на протест край депото до село Шишманци.

Протестиращите в Шишманци искат референдум за сметището

Протестиращите в Шишманци искат референдум за сметището

Пореден протест се провежда тази сутрин срещу дейността на депото за битови отпадъци край село Шишманци. Хората настояват съдбата на депото да се реши...