НОВИНИ

Протестите на "жълтите жилетки" във Франция няма да стихнат и през април

Във Франция протестите на "жълтите жилетки" няма да стихнат и през април, въпреки очакваните в следващите дни резултати от големия национален дебат, обявен от президента Макрон за успокояване на напрежението. Центърът на днешния 21-и протест беше бизнескварталът "Дефанс" край Париж. Подробности от френската столица предава Юлия Талева, БНР.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
20:24, 06.04.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Протест пред "символа на капитализма" - с такъв замисъл "жълтите жилетки" изпълниха следобед пространството на бизнесквартала "Дефанс", за да издигнат лозунгите за "данъчна, социална и екологична справедливост" пред сградите на големите предприятия.

Преди това шествието прекоси Париж в сравнително спокойна обстановка, а друга група протестиращи избра да се събере на Монпарнас.

Демонстрации се състояха в редица градове из страната. В Сен Назер делегати на движението се опитват на заседание да очертаят единна стратегия за по-нататъшните действия, докато управляващите обобщават резултатите от приключилия национален дебат с около 10000 местни срещи и стотици тетрадки с граждански предложения.

Това изглежда не удовлетворява "жълтите жилетки".

Жером Родригес, лидер на "Жълтите жилетки": Ние не бяхме поканени на големия дебат на президента. Той покани само свои приятели, за да представи отново дневния си ред, да получи данни и да разкаже отново платформата си, но той не разбира, че на нас това вече ни е омръзнало! То е непоносимо за хората!
Аниес Берже: Ще продължим до победата. Нищо не е постигнато. Все още имаме корумпирана система, елит който управлява срещу хората. Докато мнението на хората не се вземе под внимание, докато хората не станат приоритет на правителството, ще се борим.

Полицията е потушила безредици в Дижон и Руан, в Париж са арестувани трийсетина души, а сред глобените на забранения за митинг бул. "Шан-з-Елизе" е един от лидерите на движението Ерик Друе.

Безредиците от месеци насам доведоха нов проектозакон, една от точките му, за забрана за митинги на лица, заплашващи сигурността, беше цензурирана от Конституционния съд.

Днес протестиращите са били повече от миналата събота, 6300 според първите официални данни, постоянно оспорвани от "жълтите жилетки".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна пролетното залесяване - нова гора ще бъде зелен филтър на София
Започна пролетното залесяване - нова гора ще бъде зелен филтър на София
Съдът освободи шефа на ДАИ-Перник и още двама от обвинените за престъпни схеми
Съдът освободи шефа на ДАИ-Перник и още двама от обвинените за престъпни схеми