COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Протестите срещу македонския президент ескалираха

Протестите срещу македонския президент Георге Иванов ескалираха. Снощи демонстранти нанесоха сериозни щети на неговия офис в Скопие. Преди това демонстрантите призоваха държавния глава да подаде незабавно оставка. Какво се случва в Македония - вижте в прякото включване на Коста Филипов.

от БНТ
07:32, 14.04.2016 (обновена)
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Протестиращите замеряха сградата на президентството с яйца, пластмасови бутилки и бомбички. Изпочупени бяха прозорци и на намиращата се наблизо сграда на министерството на правосъдието. Пострадаха няколко души, сред които журналисти.

Полицията разпръсна множеството с палки и задържа няколко души. Втора вълна демонстранти обаче успяха да разбият прозореца на обществената приемна на Иванов, след което нахлуха в помещението и започнаха да изнасят мебели и документи и да ги палят.

Поводът за общественото недоволство е помилването на 56 души, представители на настоящето и бившето правителство, както и на опозицията. Това решение, обявено в държавния "Служебен вестник" предизвика критики както в страната, така и в чужбина.

Според Вашингтон този ход цели да предпази корумпирани политици, включително такива, замесени в скандала с масовите подслушвания, който предизвика сблъсъци в страната миналата година и доведе до тежка политическа криза.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
#60 секунди без COVID-19: Какво става в отношенията между Брад и Анджелина
#60 секунди без COVID-19: Какво става в отношенията между Брад и Анджелина
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)