COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Протестите във Франция не стихват

Във Франция протестите на стихват. Голяма демонстрация в Париж срещу предложенията за промени в Кодекса на труда събра десетки хиляди французи. Избухнаха спречквания между самите протестиращи, и между тях и футболни фенове. Вижте прякото включване от Париж на Владислав Велев в "По света и у нас" в 20:00 ч.!

Владислав Велев
от Владислав Велев оператор: Борислава Инджиева
17:54, 14.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Голямата демонстрация започна с пушек от пиратки, от печени наденички и от димки. Десетки хиляди синдикалисти пристигнаха с автобуси в Париж от цяла Франция. Протестиращите са недоволни от предложените промени в Кодекса на труда, които правят наемането на работа и уволняването по-лесно.

- Това, което не ни харесва е, че законът ни връща назад. АКо има нужда от нов Кодекс на труда, той не трябва да бъде такъв, а да дава повече права на работниците, а не на предприятата и собствениците, като Арселор Митал, например.

- Против закона на министър Комри. Това ще бъде пълно бедствие! Мисля за моите баба и дядо, които са се борели, за да бъде законът такъв, какъвто е сега и да имаме тези права. И един дребен мошеник като Комри иска да ни вземе това, което имаме. Ние сме тук, защото смятаме предложенията за глупави!

Промените в Кодекса на труда предизвикаха вълна от протести и стачки. За различна продължителност в последните седмици спираха работа петролни рафинерии, влакове, самолети. От началото на футболното първенство протестите постепенно позатихнаха.

- Оооо, продължаваме. Няма да приемем този закон да влезе в сила. Не! Няма да приемем това, което се случва.

- Това е закон, който обществото не приема. Днес сме се събрали на голяма демонстрация, за да покажем на управляващите, че не сме съгласни.

Заради демонстрацията Айфеловата кула днес е затворена за посещения през целия ден, тъй като по-голяма част от персонала стачкува.

Протестите и стачките обаче намират все по-малка подкрепа сред французите и синдикатите се надяват с днешната демонстрация да покажат, че още са силни. От своя страна правителството е решено да прокара промените в Кодекса на труда, въпреки че това доведе до рекордно ниска популярност на президента Франсоа Оланд.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Клауза Брекзит при сделки с недвижими имоти във Великобритания
​Клауза "Брекзит" при сделки с недвижими имоти във Великобритания
Засега няма искане към България за участие в батальоните в Балтика и Полша
Засега няма искане към България за участие в батальоните в Балтика и Полша