НОВИНИ

Протестът на Генерал Тошево срещу добива на газ събра стотици (СНИМКИ)

Зърнопроизводителите от Генерал Тошево протестират срещу намерението за добив на природен газ в региона. Днес се провежда последното обществено обсъждане, на което хората за пореден път казаха „не" на газа.

bnt avatar logo
от БНТ
13:44, 28.10.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Зъронпоризводителите от региона изкараха около 200 трактора час преди началото на обсъждането и ги наредиха по главната улица на Генерал Тошево, но без да блокират движението. Местните се притесняват, че ако започне добив на природен газ, водата ще бъде замърсена и ще се наруши екологичното равновесие.

;
Димитър Господинов: Моите страхове са тази фирма „Русгеоком" приказват глупости и ще си правят каквото искат под земята. Мен ме е страх, че водата ще се замърси, че добивите ще намалеят и общо взето хората ще напуснат района.
Атанас Атанасов, член на инициативния комитет против добива на газ: Първоначално когато създадохме инициативния комитет бяхме само 7 души и се събрахме заради страховете си и заради интуицията си, че нещо лошо ще стане. Днес, когато сме на финалната права, когато сме прочели доклада, сме убедени, че това нещо не бива да се случва.
;

От „Русгеоком БГ" пък казват, че опасност за замърсяване на водата и почвата няма.

инж. Димитър Мерачев, главен геолог „Русгеоком БГ“: Газът е в свободно състояние, пробива се сондаж, оборудва се, всичко се циментира от външната страна на сондажа, което предпазва навлизането на каквото и да е в различните водоносни хоризонти, което е основното притеснение на хората.

Кметът на общината Валентин Димитров ще внесе на сесия на Общинския съвет предложение за местен референдум.

Валентин Димитров, кмет на община Генерал Тошево: Ще внесем докладна, с който да се определи датата, да се определи и бюджетът. Вече сме задвижили процедурата, в подготовка сме. Само по този начин ще се чуе гласът на всички жители на община Генерал Тошево и ще имаме тежест пред централната власт.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млад мъж е открит мъртъв в двор на кооперация в центъра на София
Млад мъж е открит мъртъв в двор на кооперация в центъра на София
Конгресът на НФСБ преизбра Валери Симеонов за лидер
Конгресът на НФСБ преизбра Валери Симеонов за лидер