Обявеният за 15-ти септември протест на ловците няма да се състои. Причината е, че те са получили обещания мерките за биосигурност да бъдат облекчени, а ловният сезон да бъде открит по-рано. Очаква се още да бъде разрешен груповият лов на диви свине за три дни от седмицата при засилени мерки за дезинфекция на хора, кучета и автомобили.

Десислав Маринов е в ловната дружинка на село Николово. Казва, че още преди появата на огнищата от Африканска чума по свинете в землището им е имало 20 диви свине. Заради забраната да бъдат отстрелвани обаче, те се превръщат в потенциални носители на заразата. Затова през цялото време той и колегите му настояват да бъде разрешен груповият лов с кучета на диви свине.

Десислав Маринов - ловец: В тия зони сега предполагам, че драстично ще намалим броя на дивата свиня.

Промените в Закона за лова, които се обсъждат в парламента, дават възможност на министъра на земеделието да увеличи или да намали ловния сезон.

Галин Григоров - областен управител на Русе: Очакванията са, че най-късно в първите дни на октомври ще бъде разрешен свинският лов на територията на цялата страна.

Според ловците, в инфектираните зони ловът също ще бъде разрешен от вероятно през октомври, но при много строги мерки за биосигурност.

Галин Григоров - областен управител на Русе: Това включва дезинфекция на автомобили, на дрехи, спазване на определени места, през които ще се влиза и излиза в ловните полета.

Представители на ловците са категорични, че имат готовност за протест, ако не бъдат изпълнени заявените мерки.