COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Ще постигнат ли консенсус евролидерите за председател на Европейската комисия?

Лидерите на страните от Европейския съюз се събират днес в Брюксел, за да обсъждат разпределието на важните постове - председателските места в Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет. Какви са очакванията? Вижте повече в прякото включване на кореспондента ни от Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:52, 28.05.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Довечера предстои да бъде направен анализ на резултатите от евровота и лидерите в ЕС да представят своите позиции за бъдещото разпределение на постовете.

Най-важният от тях е този на председател на Европейската комисия, а основните противоречия се създават относно процедурата по избора му. Досега тя е кандидатурата се избира въз основа на изборните резултати, но на този етап няма консенсус нито за процедурата, нито за личността на новия председател.

;

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е против процедурата за председател на ЕК да бъде избиран водещ кандидат на най-голямата парти. Според него, това трябва да е политик, заемал премиерски или поне министерски пост.

От своя страна, германският канцлер Ангела Меркел побърза да застане зад лидера на ЕНП Манфред Вебер и да потвърди, че той е водещ кандидат за ЕК, което Макрон обаче отрече.

Холандският премиер Марк Рюте е другата важна фигура в средите на либералите, който също се е обявявал неведнъж против процедурата за избор на водещ лидер.

Общата цел на лидерите е избирането на председател на ЕК да стане още през юни, но предстои да видим дали това ще бъде възможно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Политическата обстановка в Австрия и Германия остава напрегната след евровота
Политическата обстановка в Австрия и Германия остава напрегната след евровота
Тунел под плавателния канал в Белослав ще облекчава трафика по Аспаруховия мост
Тунел под плавателния канал в Белослав ще облекчава трафика по Аспаруховия мост