НОВИНИ

Проучване: Четвъртокласниците са все по-добри в четенето

За последните 5 години четвъртокласниците у нас значително са подобрили своето четене. Нещо повече - те умеят да анализират прочетеното. Страната ни е на 11-то място сред 50 държави, сочи международното изследване "Пърлс" за 2016 година. Кои фактори влияят най-много за високите постижения на учениците - вижте в репортажа на Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:12, 05.12.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Четвъртокласниците у нас значително са подобрили своето четене. Резултатите сочат - връстниците им от Русия, Сингапур и Хонконг са в топ 3. Нашият резултат също е доста над средно ниво.

Неда Кристанова - директор на Център за оценяване в предучилищното и училищното образование: Трябва да може да извлича информация. Пита се детето - "защо според теб героят направи това или ти ако беше на негово място какво би направил?"

Зад постигнатото стоят различни фактори.

Зависимостта е ясна: повече внимание към ученика у дома и по-високи резултати по четене в клас. 8 на сто от родителите обаче все по-рядко разгръщат книга с детето си.

Никола Дойнов - ученик в 4 клас в 125 СУ, София: Приблизително към 5-годишен започнах да чета. Първоначално започнах с детски лесни книги, които може да се четат и от малки, а сега стигам до големи романи.

Много добре се справят и учениците, които са ходили на детска градина и то 3 или повече години.

Даяна Панкова - ученичка в 4 клас в 125 СУ, София: Аз ходих на детска градина 4 години.
Ива Василева - ученичка в 4 клас в 125 СУ, София: В предучилищната група ни учеха да пишем азбуката ръкописно и да смятаме до 10. Това ми беше от голяма полза в първи клас и ми беше много по-лесно.

Повечето ученици - 55 на сто - се отнасят положително към четенето.

От 2001 година насам - това са най-високите резултати на българските ученици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТИР с тухли се обърна на АМ Тракия
ТИР с тухли се обърна на АМ "Тракия"
Качеството на въздуха в България - вече на интерактивната карта на ЕАОС
Качеството на въздуха в България - вече на интерактивната карта на ЕАОС