НОВИНИ

Проучване на "Тренд": Какъв трябва да е идеалният кмет?

Какъв е идеалният кмет според българите? Той е честен, познава нуждите на хората, не е арогантен и не говори празни приказки. Това показва редовно проучване на „Тренд" по поръчка на вестник „24 часа". Изследването е проведено в периода от 9 до 16 септември сред 1000 българи. Полът и възрастта на кмета нямат особено значение. Най-важното за избирателите е кметът да не е корумпиран.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:41, 26.09.2019 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

В навечерието на местните избори ново изследване показва какви според българита са качества на един кмет, чрез които може да поведе населеното място към просперитет.

Дали кметът е способен на това не зависи от пола. Това мислят по-голямата част от българите. Почти половината посочват, че няма значение дали ще е жена или мъж, а само 10% са убедени, че трябва да е дама.

Колкото до възрастта, делът на тези, които искат млад кмет и тези, които смятат, че не е важно на колко години е, са почти еднакви. Има само 1% разлика. Само 14% предпочитат възрастен управник.

Освен това за цели 72% от българите е от първостепенно значение управникът да е роден в същото населено място. Големи са и дяловете на тези, които смятат за важно кметът да има деца, да владее чужди езици и да има управленски опит.

Първи приоритет за българите обаче безспорно е кметът да е честен. 24% са посочили наредили тази характеристика на първо място. Важно е също да е работлив, образован и да си подбере екип, който си разбира от работата. Също така идеалният кмет има смелост да прави промени, човечен е, но и отстоява позициите си.

А това, което най-силно би отблъснало всеки българин е, ако разбере, че кметът е корумпиран.

23% от анкетираните са посочили този отговор. Сред другите негативни черти, които биха ядосали избирателите са лъжите, неспазените обещания и високомерното поведение. Освен това не биха приели кмет, който поставя своите или партийните интереси на първо място.

В същото време 42% от анкетираните посочват, че е важно кметът да бъде от партията, която подкрепят. За 39% това не е ключово. За по-младите хора това не е от такова значение, но с увеличаване на възрастта този фактор нараства.

Любопитно е, че само 8% от българите намират себе си за подходящи да седнат на ръководното кресло. Но 12% смятат, че ще се справят по-добре от настоящия им кмет, а 70%, че тази работа не е за тях.

Междувременно данни от доклад за икономическо развитие на малките областни центрове показва, че кметовете ще трябва да се стремят към данъчна автономност от държавата. Изследването е на Експертния клуб за икономика и политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов се срещна с премиера на Южна Корея
Бойко Борисов се срещна с премиера на Южна Корея
Новата стратегия за София: Дебат на общински съветници от ГЕРБ и БСП
Новата стратегия за София: Дебат на общински съветници от ГЕРБ и БСП