НОВИНИ

Провал на френските разузнавателни служби

Провал на френското разузнаване и службите за сигурност, и нужда от сериозни реформи. Това отчете комисията за разследване на атентатите във Франция през 2015 година. Членовете й предлагат създаването на национална агенция за борба с тероризма по подобие на тази в Съединените щати.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:53, 05.07.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

На близо 300 страници комисията анализира действията на френските служби за сигурност преди и след нападението срещу списанието Шарли Ебдо през Януари 2015 и координираните атаки във френската столица през Ноември същата година, при които загинаха общо 147 души. Според председателя на комисията Жорж Фенек, разузнаването се нуждае от сериозен ремонт.

Жорж Фенек, председател на комисията: "Нашите служби за разузнаване са се провалили. Казвам го много ясно. Никой не може да каже обратното. В доклада ще видите, че анализираме всеки терорист на база факти. Всички, пак казвам, всички, и нападателите на Батаклан, и на Шарли Ебдо и на еврейския супермаркет, всички са били в обсега на нашите служби."

Множество институции, с неясни задачи и отговорности - това комисията посочва като една от основните причини за провал на службите. В момента във Франция има 6 разузнавателни агенции. Едно от 40-те предложения на комисията е те да бъдат обединени в една институция, пряко подчинена на премиера. Друг основен проблем е липсата на обмяна на информация с чужди служби. Дават се конкретни примери, от които се вижда, че следите на някои от атентаторите се губят заради липса на комуникация между службите във Франция и Белгия. Това не са дребни престъпници, допълни Фенек.

Жорж Фенек, председател на комисията: "Трябва да вдигнем летвата много високо в борбата с международния тероризъм. Изправяме се срещу терористи, които са много добре обучени, по отношение на технологии, водене на битки, използване на оръжия."

Пълната версия на доклада ще бъде публикувана на 12 юли. Комисията, в която членуват 30 души, предимно адвокати, е изготвила анализа си след стотици разговори с политици, полицаи, прокурори, семейства на жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обрат по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина
Обрат по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина
30 души са в ареста заради атентата на летище Ататюрк в Истанбул
30 души са в ареста заради атентата на летище "Ататюрк" в Истанбул