COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Провал на преговорите за съставянето на управляваща коалиция в Германия

Провалиха се предварителните преговори за съставянето на управляваща коалиция в Германия. Канцлерът Ангела Меркел обяви, че ще информира германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, че не е успяла да се споразумее със Свободните демократи и Зелените.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:15, 20.11.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Приближава ли се Германия към нови избори? Този въпрос е на дневен ред, след като снощи консервативният блок ХДС/ХСС и канцлера Ангела Меркел не успяха да постигнат съгласие със Свободните демократи и Зелените за съставяне на управляваща коалиция.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Трябва да приемем фактите. А те са, че не успяхме да доведем коалиционните преговори до успешен край. Това означава, че ще информирам германския президент за ситуацията и ще преценим какво следва.

Според анализаторите възможните варианти са четири - нов кръг от преговори, друг коалиционен партньор, правителство на малцинството или нови избори. Вероятно решението на канцлера да се срещне с президента, който има правомощието да свика нови избори, е знак, че канцлерът няма да прави опити да оглави правителство на малцинството със Зелените.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Това е ден за задълбочен размисъл какво да правим занапред в Германия. Като канцлер ще направя всичко възможно нашата страна да бъде управлявана добре в трудните седмици, които предстоят.

Проучвателните разговори изпаднаха в безизходица заради различия най-вече по отношение на политиката към имиграцията и екологичните проблеми. Ако не бъде намерено друго решение, в Германия може да бъдат насрочени нови парламентарни избори в началото на 2018 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Германия не разхлабва, удължава карантината до 5 юли
Германия не разхлабва, удължава карантината до 5 юли
Ремонтират осем обекта от пътната инфраструктура във Варна
Ремонтират осем обекта от пътната инфраструктура във Варна