НОВИНИ

Провал на заседанието на парламента за машинното гласуване

Провал на заседанието на парламента, на което депутатите трябваше да гласуват на първо четене предложението на управляващите за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Вижте подробности от прякото включване от парламента на Надежда Василева.

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 12.07.2019
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Пълна пленарна зала в 9 сутринта, с депутати от целия политически спектър. Опозиционен бойкот и провал на кворума.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: БСП и ДПС не се регистрират, макар че са в зала.

И при третия финален опит един глас не достигна, за да може парламентът днес да заработи.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Отменете регистрацията, колеги, днес НС няма да заседава, нямаме кворум.

От ляво обясниха, че са решили да провалят кворума, за да не се променя Изборният кодекс.

Корнелия Нинова, председател на БСП: БСП последователно и твърдо сме "за" машинното гласуване, смятаме, че то гарантира честен и прозрачен вот. Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава.
Валери Симеонов, НФСБ, ОП: Не им препоръчвам да влизат в същия режим, в същата спирала на падението, в която бяха влезли последните няколко месеца. Видяхте, че не е здравословно едно такова поведение, а този път няма да им се размине.

Управляващите са убедени, че другата седмица ще имат кворум и поправката за отмяна на машинното гласуване ще мине.

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Смятам, че е ясно за всички, че саботирането на дейността на парламента не носи позитив на нито една отговорна политическа партия.

Парламентарният шеф пък обяви, че свиква извънредно заседание на депутатите за вторник.

Цвета Караянчева, председател на НС: Предполагам, че им трябва време да се подготвят или малко на починат, защото някои дълго време отсъстваха от залата, виждам, че и други са се прикрепили към тях, има още 3 седмици за работа, моля всички да се мобилизират и да бъдат на работа, за да осигуряваме наистина добра законодателна дейност.

Според Цвета Караянчева е срамно подобно действие на опозицията в момент, когато се отбелязва годишнина от приемането на новата конституция от 7-мото Велико народно събрание.

;

Опозицията не се регистрира в пленарната зала. Депутатите от ГЕРБ, ОП и партия "Воля" не успяха да съберат необходимите 121 гласа, за да започне днешното пленарно заседание. От БСП са категорично против отпадане на машинното гласуване. Управляващите пък държат това да се случи още за местните избори. Позоваха се преди дни на аргументи от доклад на ЦИК, че машинният вот е оскъпил и усложнил изборите.

Ето какво се случи днес:

;

Очакваме и позицията на ДПС, които заседават в момента. Във вторник предстои да видим дали ще има кворум в пленарна зала и дали депутатите ще отменят на първо четене машинното гласуване. Целта е то да влезе в сила още наесен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В София монтираха първата сензорна станция за следене чистотата на въздуха
В София монтираха първата сензорна станция за следене чистотата на въздуха
Пуснаха под парична гаранция румънеца, прегазил дете на паркинг във Варна
Пуснаха под парична гаранция румънеца, прегазил дете на паркинг във Варна