НОВИНИ

Проверка на летни стоки по магазините

Над 30 опасни летни стоки, сред които надуваеми детски играчки и слънчеви очила бяха изтеглени днес от столичните пазари след проверка на Държавната агенция по метрология. В следващите 10 дни в кампанията "Безопасно лято" ще бъдат проверени над 500 търговски обекта, включително и по морските курорти.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:41, 01.06.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Лято, море, което няма как да мине без надуваеми детски играчки. Замисляте ли се, обаче, че те могат да бъдат и опасни. Важно е да ги купуваме от регламентирани магазини, а не от случайни търговци и да следим за режещи ръбове по тях. Освен това, цената им не бива да е единственият ориентир за качество.

Мирослав Йотов - Дирекция "Надзор на пазара", ДАМТН
Има играчки, които са предназначени за яздене във водата... При тях трябва да има допълнително осигуряване срещу преобръщане от вятър.Защото ако се ползват в по- дълбоки води,се преобръщат и детето може да се удави.

При днешната ни проверка по магазините установихме, че при избора на играчка много родители се доверяват единствено на вкуса на детето.

- От двата пояса кой си избираш?
- Този.
- Поясите са изрисувани с разни неща от филмите и според това какво му харесва - той си избира. Ние се ориентираме по него, а качеството не го знаем.

Сем. Цветанови от София са много по-внимателни, не се доверяват само на избора на детето и четат етикетите.

Лазар Цветанов: За мен е много важно като се купува пояс или жилетка да се прочете изискването на производителя - да има ли задължително придружител или може и само да е детето.

С настъпването на лятото виждате какво огромно многообразие от очила има по магазините. Трябва обаче да внимаваме, защото данните сочат че миналата година 24% от очилата са били без документи и без маркировка.
Най-важното при маркировката е да следим какъв е филтърът на защита и кой е производителя. Резултатите от кампанията "Безопасно лято" ще бъдат публикувани всеки ден на сайта на метрологичната агенция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на подарения хляб
Ден на подарения хляб
Жълти стотинки – деца помагат на деца
Жълти стотинки – деца помагат на деца